Armut Domates Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Armut Domates Türleri ve Özellikleri

Armut Domates:

Armut domates, patlıcangiller familyasında yer alan, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan ve meyvesi yenilebilen otsu bir bitki türüdür. Domates bitkisi genellikle 15-20 cm yüksekliğe kadar büyüyebilir, odunsu bir gövdeye sahiptir ve 20-25 cm uzunluğundaki dallarında 8-9 yaprak bulunur. Domates çiçekleri genellikle sarı renkte olur ve bir dal üzerinde 9-10 adet meyve verirler. Domatesler genellikle kırmızı renkte olur ve içerdiği kanser önleyici vitaminler ile bilinir. Bu vitaminler özellikle domates kabuğunun alt kısmında yoğunlaşmıştır.

Armut Domateslerin Özellikleri:

Armut domatesler kırmızı ve sarı renklerde olabilir ve bahçelerde veya saksılarda yetiştirilebilir. Armut tipi domatesler, sezon boyunca tüm dallarında bereketli bir şekilde çoğalırlar. Armut domatesleri oldukça bereketli ve lezzetli çeri tipinde olurlar. Bu çeri armut domatesleri ticari üretim için pek uygun değildir, çünkü depolama ömrü kısadır. Armut domateslerinin hobi bahçeciliğine uygun olduğu için bu doğal domatesler dallarından koparılıp taze olarak tüketilir.

Armut Domateslerin Hasadı ve Kullanımı:

Çeri tipi armut domatesler yaklaşık 3 cm boyunda olur ve ortalama hasat süresi 78 gündür. Armut domateslerinin tatlılığı, domates lezzetiyle birleşir ve daha lezzetli bir ürün ortaya çıkar. Armut domatesler günlük olarak toplanabilir. Bu domatesleri dalından koparıp salatalarınıza lezzet katabilirsiniz. Ayrıca armut domateslerini ham olarak toplayarak lezzetli turşular da yapabilirsiniz.

Armut Domates Tohum Saklama:

Armut domateslerinin bir sonraki yıl tekrar üretimini yapmak için, yetiştirdiğiniz domateslerin tohumlarını alarak ışık almayan, rutubetsiz ve serin bir odada dolap içerisinde saklamalısınız.

Armut Domates Fideleme:

Armut domates tohumları ekim yapılmadan 3-4 saat önce ıslatılmalıdır. Tohumların ıslatılarak ekilmesi, çimlenmeyi daha kolaylaştıracaktır. Domates tohumları toprağın 1 cm derinliğine dikilir ve can suyu verilir. Ekilen tohumlar, en uygun toprak sıcaklığına göre 12-15 derece arasında ve 7-13 gün içerisinde çimlenir. Domates tohumları, 6-7 hafta içerisinde fideler halini alır. Armut domatesinin fideleri seyreltilerek daha iyi gelişir; tam gelişmiş fideler 15-20 cm boyutuna ulaştığında dikime hazır hale gelir. Domates fidelerinin dikileceği toprak tort, pelit, kumlu toprak olmalı ve hayvan gübresi ile hazırlanmalıdır; bu, domates verimini artırır.

Armut Domates Fidelerinin Dikimi:

Domates fidelerinin dikimi, don olayının tamamen geçtiği ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Seyreltilmiş fidelerin dikim zamanına kadar güneşte kalmaması, gölgede ve kökleri su içerisinde olarak tutulması gerekir. Armut domates fidelerinin dikimi, sıra halinde ve aralığı 50-60 cm olacak şekilde yapılmalıdır; kök kısmının toprak yüzeyinin 3-4 cm altına gelecek şekilde dikilmelidir.

Armut Domates Sulama İşlemi:

Domatesler nemli toprağı sever; toprağın nemi kuruduğunda, köklerin kuru kalması halinde fidelerin üst yapraklarında bükülme ve kıvrılma olur. Fidelerin aşırı su alması, fidelerin hastalanmasına neden olur; yapraklarda ve köklerde mantarlaşma meydana gelir. Domates fideleri suyu en çok çimlenme, çiçeklenme ve domateslerin oluşma döneminde gereksinim duyar. Armut domatesler büyüme süresinde ceviz büyüklüğüne gelene dek sulama işlemi yavaşlatılır. Armut domateslerinin hasat sonuna kadar, yağışı az olan bölgelerde 5-6 defa sulama yapılmalıdır.

Fidelere Toprak Bakımı:

Armut domates fidelerinin dikiminden 2 hafta sonra ilk toprak çapalama işlemi yapılır. 2-3 hafta sonra ikinci çapalama işlemi yapılır; bu süreçte fideler 30-35 cm boylanmış olur. İkinci çapalama ile fidelerin yanlarına sırık dikimi yapılır. Armut domateslerinin gübre isteği fazladır; bu nedenle domates fidelerinin toprağına çapalama esnasında hayvan gübresi, organik gübreler ve peletli gübre verilmesi domateslerin verimini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Armut Ağacı Budaması

Armut Ağacı Budaması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Armut Rengi Türleri ve Özellikleri

Armut Rengi Türleri ve Özellikleri

Armut Çeşitleri Nelerdir?

Armut Çeşitleri Nelerdir?

Armut Anaçları

Armut Anaçları

Armut Tipi Vücut Nasıl Yapılır?

Armut Tipi Vücut Nasıl Yapılır?

Yeşil Armut Türleri ve Özellikleri

Yeşil Armut Türleri ve Özellikleri

Güncel

Armut Besin Değeri?

Armut Besin Değeri?

Güncel

Armut Nerede Yetişir?

Armut Nerede Yetişir?

Diyette Armut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diyette Armut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Aşısı

Armut Aşısı

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Akça Armut Türleri ve Özellikleri

Akça Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Ağacı Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Armut Ağacı Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Armut İshal Yapar mı?

Armut İshal Yapar mı?

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Cinsleri Nelerdir?

Armut Cinsleri Nelerdir?

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Japon Armudu Türleri ve Özellikleri

Japon Armudu Türleri ve Özellikleri

Armut Budama Nasıl Yapılır?

Armut Budama Nasıl Yapılır?

Armut Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Naşi Armut Türleri ve Özellikleri

Naşi Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Dikimi Nasıl Yapılır?

Armut Dikimi Nasıl Yapılır?

Deveci Armudu Türleri ve Özellikleri

Deveci Armudu Türleri ve Özellikleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri