Ankara armudu, İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği yapılan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları oldukça sıktır. Armudun tomurcuk ve çiçek yapısı ise üzerinde bulunan pulcuklar tıpkı bir evin çatısındaki kiremitler gibi dizili, kahverengimsi, sivri ve yuvarlak yaprak şeklinde tomurcuklardır. Tomurcuklar üzerindeki pullar birbiri üzerine gelmiş şekilde uç kısmı sivri çiçeklerden oluşan tomurcuklar vardır. Ankara armudunun yapısı yeşil, sarımsı bir renkte olup tüysüz ve sapı diğer ağaçlara göre biraz daha uzuncadır. Yaprakları ise yumurta biçiminde dikdörtgenimsi, parlak koyu yeşil ve hafif pürüzlü yapıdadır. Ortalama olarak her bir Ankara armudunun olgunlaştığındaki ağırlığı yüz altmış gram civarındadır. Ankara Armudunun Özellikleri Nelerdir? Ankara armudunun en belirgin özelliği kendi çiçek tozları ile döllenmemesidir. Meyve tutma işlemi bu armut çeşidinde başka bir armut ağacına ihtiyaç duyar. Kendi çiçekleri bir diğer armut çiçekleriyle döllenir ve meyve verir. Burada önemli olan meyve verme ve çiçeklenme mevsiminin Ankara armudu ile denk olmasıdır. Bir Ankara armudu bahçesinde ortalama olarak bahçenin sekizde biri kadar başka cins ağaç olması gerekir. Bu sayede gereken çiçekler arası döllenme gerçekleşebilir. Bu döllenmenin en iyi seviyede olabilmesi için çiçek açma ve meyve verme dönemlerinin aynı olması gerekir. Ankara armudu ile diğer armut ağacı arasında eşeysel uyuşmazlık olmamalıdır. Her yıl çiçek açması gereken bir tür olmalıdır. Ankara armudunun meyve verebilmesi için aralarına ekilen armut ağaçları Akça ve Coscia armut ağaçlarıdır. En uygun çiçek tozlayıcı çeşitleridir. Bu tür döllenmeler genel olarak çekirdeksiz döllenme yani meyve tutumu olarak tanımlanan döllenmesiz üreme olayı ve bu şekilde meyve oluşumunun mümkün olduğu yerlerde veya durumlarda meyve bahçeleri tozlayıcı çeşide gerek kalmadan tek çeşit ile kurulabilir. Fakat bu durum pek de sağlıklı bir işlev değildir. Bu durumdan elde edilen meyve hasadı yıllara göre değişiklik göstermektedir. Ankara Armudunda Arıların Rolü Ankara armudu, diğer birçok armut gibi arılar ile tozlanmakta ve iyi bir meyve tutma işlemi için çiçekleme zamanlarında bir hektar kadar alana en az üç veya dört arı kovanı yerleştirilmelidir. Böylelikle tozlanma işlevi çok yüksek düzeyde gerçekleşerek meyve tutumu en yüksek düzeyde gerçekleşir. Ankara Armudunun Faydaları Nelerdir? Ankara armudunun diğer armutlar gibi insanlara birçok faydası bulunmaktadır. Ancak kış mevsiminde olgunlaşması, yazın yetişen armutlarla karşıt zamanda olması bu meyveyi sürekli tüketmemizi sağlar:
Bunun dışında daha birçok faydası bulunan Ankara armudu, özellikle ülkemizde kış mevsiminde yetiştiği ve üretildiği için çok şanslıyız. Yaşadığımız ülkenin bu denli çeşitli tarım besinlerini üretebileceğimiz bir yer olması, halk olarak bizi her zaman farklı kılacaktır. Her topluma nasip olmayan bu güzel ülkenin insanlarının ne kadar şanslı olduğunu bilmesi gerekir. Güzellikler sizinle olsun. |