Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Armut Budama

Armut Budama

Armut Budama, Armut yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürünler elde etmek için toprak gübreleme, işleme ve sulama gibi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra bir de her sene budamanın da yapılması gereklidir.

Budama yapılmayan ağaçlarda;
  • Kısa zaman içinde verim iyice düşer.
  • Taç düzensiz bir şekilde gelişir.
  • Kalitesiz ve küçük meyveler oluşur.
  • Periyodisite yani (Ürün bir sene var bir sene yok) görülür.
  • Aşırı verimden dolayı dallar kırılır.
  • Çok fazla dallanma sonucunda iç bölgedeki dallar ışık almaz.
Bu sebeplerden dolayı budama işlemi meyvecilik alanında karlılık miktarını artırmak için yapılması gerekli olan en önemli bakımlardan birisidir. Meyve ağaçlarında budama işlemi uç alma ile dalların açılarının genişletilmesi ya da daraltılması, dal kesme, dal seyretme ve dal eğme gibi işlemlere denir. Yapılan bu işlemler genelde şu amaçlar için yapılmaktadır.
  • Dal sarkma ve dal kırılmalarını azaltmak.
  • Fidan dikim sırasında gövde ile kök arasındaki dengeyi sağlayabilmek.
  • Bir yıl var bir yıl yok (Periyodisite) etkisini azaltmak.
  • Ağaçlara istenilen biçimi vermek.
  • Meyve seyreltme ve dal çıkarma yapmak
  • İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç bölgelerininde havalanmasını ve ışıklanmasını sağlayarak bu bölgelerden de meyve elde etmek.
  • Şekli oluşturulan ve verime yatmış ağaçlarda verilen şekli korumak.
  • Sürgün oluşumu ve ağaçlarda meyve verimini dengelemek.

Budama Ne Zaman Yapılmalıdır?


Armut budama işlemi genellikle kışın dinlenme döneminde havaların aşırı soğuk olmadığı zamanlar da yapılmaktadır. Akdeniz ile ege bölgeleri gibi kışın oldukça soğuk olmadığı bölgelerde sonbahar ayında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budama işlemine başlanır. Kış ayının sonunda ağaçlar uyanıncaya dek budama işlemi devam eder. Armut ağaçlarında budama işlemi kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınımını etkilemektedir. Genç yaşta olan armut ağaçları taçsız düz bir fidan halinde iken dikilmektedir. İlk seneler gövdeden çıkan yan dallar ellenmez. Yalnızca kök boğazında çıkan sürgünler temizlenmektedir. Armut ağaçlarının alçak boyları ile kısa dalları olması daha erken ve daha bol meyve verimini sağlamaktadır. Gençleştirme budaması armut ağaçlarında tekrardan kuvvetle sürgünler oluşturmasına yeni bir taç elde etmek için yapılmaktadır. Böylece ağaçta verim tekrardan arttığından dolayı meyvelerinde kaliteleri artmış olur. Yaşlanan ve artık ölmeye yüz tutmuş armut ağaçlarında ise gençleştirme budaması yapılmamaktadır. Gençleştirme armut ağacının budama işlemine karşı dayanma derecesini de göz önünde bulundurmaktadır. Gençleştirme budamasında yapılması gereken ilk şey kurumuş olan, sıklaşan ve birbirlerine geçen dalları kesmektir. Geri kalan dallarda kısaltma budaması yapılır. Ağacın taç kısmı küçültülerek ve tekrardan kuvvetli sürgünlerin oluşması sağlanır. Bazı ağaçlarda ise budama işleminin yapılması çift katlı bir taç oluşmasını sağlar. Bu tür ağaçlarda üst taç atıldıktan sonra zayıflayan alt taç dallarında da kısa budama işlemi yapılarak ağaçta daha kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmektedir. Düzgün bir taç budama işlemi yapıldıktan sonra sulama, gübreleme ve iyi bir toprak işlemesi ile yeterli oranda armut dal ve dalcıklarının meydana gelmesinde yardımcı olmaktadır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 18:01:35
Armut Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Armut Budama Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Armut Budama"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Armut Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilde...
Deveci Armudu
Deveci Armudu
Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konusunda düşündürür, fakat tat olarak armut çeşitleri arasında en lezzetli ve şekerli olandır. Deveci armudu...
Armut Cinsleri
Armut Cinsleri
Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Ar...
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz 3 armut cinsi yaygındır. İnsan oğlu armudu taş devrinden bu yana tükettiği tahmin edilmektedir. A...
Naşi Armut
Naşi Armut
Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. ...
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyvelerden biridir. Armut kilo vermek isteyenler için oldukça sık kullanılır. Armudun kalorisi di...
Armut İshal Yaparmı
Armut İshal Yaparmı
Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezlenme yöntemi kullanılarak daha çok çeşidi elde edilmektedir. İçeriğinde A, B ve C vitaminleri ile K...
Ankara Armudu
Ankara Armudu
Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları da tam...
Armut Suyu
Armut Suyu
Armut suyu, özellikle cilt bakımında cildin canlanması ve yenilenmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca sağlık anlamında da etkisi büyüktür.Armut Suyu Faydaları Nelerdir?Kan basıncını dengeler,İçeriğinde antioksidan ve antikanserojen maddeler bulunur,Armu...
Santa Maria Armut
Santa Maria Armut
Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ...
Japon Armudu
Japon Armudu
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun s...
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için hamilelik dönemimde bolca tüketilebilir. Gebelikte armudun faydaları saymakla bitmez. Armudu me...

 

Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
1 Armut Kaç Kalori?
Armut İshal Yaparmı
Ankara Armudu
Armut Suyu
Santa Maria Armut
Japon Armudu
Gebelikte Armutun Faydaları
Armut Yetiştiriciliği
Elma Armut Kurusu
Yabani Armut
Akça Armut
Armut Ağacı
Armut Yaprağı
Etruşka Armut
Armut
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır
Armut Ağacı Bakımı
Armut Budama
Armut Çekirdeği
Armut Ağacı Çiçeği
Armut Türleri
Armut Domates
Armut Ağacı Budaması
Armut Rengi
Armut Dikimi
Popüler İçerik
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeks...
Elma Armut Kurusu
Elma Armut Kurusu
Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler...
Yabani Armut
Yabani Armut
Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidi...
Akça Armut
Akça Armut
Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen...
Armut Ağacı
Armut Ağacı
Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve ...
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde  %15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminle...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024