Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi renkte olan armut, yüksek lif oranına sahiptir. Sindirimi kolaydır ve zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller armudun içeriğinde bol miktarda bulunur. Bu nedenle dengeli beslenme için tercih edilecek meyveler arasındadır. Armut, ister taze olarak, ister pişmiş olarak tüketilebilir. Ayrıca reçel ve tatlıların yapımında da kullanılabilir. Armutun FaydalarıArmut, çekirdekleriyle bile şifa dağıtan bir meyvedir. Aç karnına tüketildiğinde bağırsak kurtlarını dökmede etkili olur. Doyurucu bir meyve olduğundan kilo vermeye çalışanlar için önemli bir besindir. Hazmı kolay olduğundan, sindirimi desteklediği için düzenli olarak armut tüketilmelidir. Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü etkisi vardır. Ayrıca böbrek taşı ve kumunu döken bir meyve olarak bilinir. Bu nedenle diyaliz hastaları bol miktarda armut yiyebilir. Bunun yanında sinirleri yatıştıran armut, zihinsel yorgunluğunuzu giderir. Asabi yapıda olan kişilere armut yemeleri tavsiye edilir. Kansızlık çekenler de armut tüketmelidir. Kanda biriken üre asidinin ve tuzların atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden gut hastalığı gibi romatizmal hastalıkların tedavisini destekler. Yüksek tansiyon hastaları, çarpıntısı olanlar ve kabızlık çekenler de armudun faydalarından yararlanabilir. Hamilelik döneminde armut tüketimi teşvik edilmektedir. Ferahlatıcı bir meyve olan armut, özellikle ilk aylardaki bulantı ve kusmanın etkisini azaltır. Vücudun madensel tuz ihtiyacını giderir. Eklem ağrılarınız varsa, armut yemelisiniz. Susuzluk çektiğinizde armut imdadınıza yetişir. Ayrıca çocukların gelişimini de destekler. Vücudunuzda oluşan morlukların daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur. İçeriğinde bulunan A, B1, B2, B6, C, E, K vitaminleri sayesinde hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici bir meyvedir armut. Şeker hastaları bu meyveyi glisemik indeksi düşük olduğundan rahatlıkla tüketebilir. Özellikle yemek öncesinde yenmesi tavsiye edilir. Güne armutla başlamak sizi zinde tutacaktır. İçeriğindeki vitaminlerin %13 kadarı C vitamininden oluştuğundan, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Bakterilere karşı vücudunuzda savunma mekanizması oluşturan armut, enfeksiyon ve hastalıklardan korunmanızı sağlar. Vücudunuzda serbest radikallere karşı koruyucu etki yapar. Antioksidan bakımından zengin olduğundan yaşlanmayı geciktirir ve zinde kalmanızı sağlar. Kalp dostu olan armut, kan dolaşımını düzenler ve felç, inme gibi sorunlardan uzak kalmanıza yardımcı olur. Her gün bir adet armut tüketenlerde inme riskinin yarı yarıya azaldığı belirlenmiştir. Kanserden korunmak için de armut tüketilebilir. Araştırmalar, kolondaki kanserojen maddeleri armudun elimine ettiğini tespit etmiştir. Hücre yenilenmesinde de etkisi vardır. Menopoz dönemindeki kadınların göğüs kanserinden korunmasını sağlar. Sindirim sorununuz varsa, şişkinlik ve gaz problemleri yaşıyorsanız, armut ya da armut suyu ile bu sorunlara çözüm bulabilirsiniz. Armut Üretimi ve TüketimiArmut, ülkemizde bolca yetişen bir meyvedir. Her yerde rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu meyvenin faydalarından herkes yararlanmalıdır. Meyvenin çekirdeklerine kadar değerlendirilmesi gerekir. Sağlıklı beslenme düzeninde mutlaka armut yer almalıdır. Hasta olmadan, hastalıklardan korunmayı öğrenmeliyiz. Kahvaltınıza bile armutla başlayabilirsiniz. Kolayca blenderdan geçirdiğiniz armut ile hazırladığınız meyve suyunu kahvaltıda içebilirsiniz. Öğünlerinizde taze olarak armut tüketebilir, reçel ve tatlılarınızda bu meyveyi kullanabilirsiniz. |
Armutun zengin vitamin ve mineral içeriği gerçekten bağışıklığımızı güçlendirir mi? Özellikle c vitamini oranının yüksek olması hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur mu?
Cevap yazEvet Rahmi, armut gerçekten de zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir. Özellikle C vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında kritik bir rol oynar. C vitamini, vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olur ve antioksidan özellikleri sayesinde hücre hasarını önler. Bu nedenle, armut tüketmek hastalıklardan korunmamıza katkı sağlayabilir. Ancak, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için dengeli ve çeşitli bir diyetle birlikte diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarını da sürdürmek önemlidir.