Armut Bahçesi Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Armut bahçesi kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususların başında; iklim, toprak ve anacın seçimi gelir. Türkiye'de meyve üretiminin yaklaşık beşte birini yumuşak çekirdekli meyveler; elma, armut ve ayva oluşturur. Bu oranın %18'i armuttur. Son yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon armut ağacından, 413 bin ton armut üretildiği tespit edilmiştir. Armut Bahçesi İçin İklim Meyve türüne hatta çeşidine bağlı olarak, ağacın gelişmesini, verimini ve kaliteyi etkilemektedir. Armut, bir ılıman iklim meyvesidir. Kış soğuğuna elmadan daha az dayanır. Armut, bol güneş ve yazın sıcak yerleri sever. Çiçeklenmesi elmaya göre bir hafta, 10 gün erken olduğu için ilkbahar donlarına daha fazla maruz kalır. Bu nedenle armut bahçesi için don tehlikesi olmayan yerler seçilmelidir. Üretimi etkileyen önemli etkenlerden biri de soğuklamaya duyduğu ihtiyaçtır. Armudun kış soğuk ihtiyacı 7,2°C altında geçen yaklaşık 1200 saattir. Bu ihtiyaç karşılanmazsa çiçeklenmesi geç ve gelişigüzel olur. Soğuk şiddetli olursa, yaprak gözü sürmez ve ağaç çıplak kalır. Armut Bahçesi İçin Toprak Armut, toprak için çok seçici değildir. Ancak toprak derinliği, geçirgenliği, sıcaklık ve besin maddeleri bakımından ne kadar zengin olursa armut ağacının gelişimi de o denli iyi, meyve rekoltesi de o derecede yüksek olur. Kuru, derinliği az ve taşlı toprakta, armut meyvesi şekilsiz ve kumlu olur. Ağır ve nem oranı yüksek toprakta yetişen sofralık armudun, eti kaba ve tadı da yayvan olur. Verimli, yüksek ağaçlar ve kaliteli meyveler elde etmek için armut, derin, geçirgen, sıcak, iyi drene edilmiş topraklarda olur. Anaç Türleri Armut bahçesi için, armudun yetiştiği toprak ve elde edilmesi düşünülen ağaç büyüklüğü için genellikle iki tür anaç kullanılır:
Bahçe Dikimi Armut çeşitleri genellikle kısmi olarak ya da tamamen kısırdır. Bundan anlaşılacağı üzere tek başlarına ürün miktarı düşük olur. Armut bahçesi kurulurken, sağlıklı ve yüksek ürün alabilmek için birbirini döllendiren ve aynı zamanlarda çiçek açabilen türler bir arada dikilmelidir. Armut bahçesinde tozlayıcıyı en aza indirmek için dört sırada, dördüncü ağacı tozlayıcı olarak ekilebilir. Bu şekilde dikilen ağacın %6'sı tozlayıcı olur. Çeşitli türler için farklı şekiller yapılabilir. Aynı miktar sıra ya da dört sıralı bir sıra gibi. Azami derecede her yıl sürekli ürün almak için tozlayıcı oranı %20-50 olmalıdır. Armut Bahçesinde Tozlayıcı Yerleşimi İyi bir tozlanma için arı bulundurmak gerekir. Diğer meyve çeşitlerinden farklı olarak armut çiçekleri şekeri düşük, az oranda nektar üretir. Bu nedenle armut bahçesinde, daha çok tozlayıcı çeşidi ve arı bulundurulması gerekir. Genelde, 4-5 dekar için güçlü bir arı kolonisi uygun olur. Kovanlar, çiçeklerin %15-20'si açtığı zaman bahçeye konulur, taç yaprakları dökülmesi ve ilaç yapılmadan önce kaldırılır. |