Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. Uygun soğutma uygulandığında uzun süre tazeliğini kaybetmeyen naşi armudu diye bilinen armut yuvarlak şeklinden dolayı elmaya benzetilir.
Armuttan çok elmaya benzeyen naşi armudu elma armudu adıyla da anılır. Naşi armudu çok nadirde olsa armuda benzeyen bir cinside vardır. Renk olarak çoğunlukla sarı renkte bulunmakla birlikte kırmızı, kahverengi, bronz renkte olanları da vardır. Hepsinin ortak noktası, üzerindeki beyaz noktalardır. Soğuk hava tesislerin de uzun süre saklanabilmektedir. Naşi armudu geniş adaptasyon kabiliyeti ile ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilir. Armut çok soğuk havayı sevmeyen bir bitkidir. Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali topraklarda yetiştirilemez. Organik madde içeriği zengini, derin, geçirgen topraklarda daha güzel yetişir. Ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde bir de İç Anadolu'da naşi armudu yetişir.

Naşi armudu hasat zamanı, Ağaçları kuvvetli ve dikine gelişen bu bitki orta geç dönemde hasat edilir. Armut çeşitlerinden 10-12 gün sonra olgunlaşır. Naşi armudu meyvesi oldukça iri, açık sarı, üzerinde benekler bulunur. Naşi armudu tek tek dalından zarar verilmeden işçiler tarafından hasat edilir. Naşi armudu soğuk hava depolarında 4-5 ay kadar depolanabilir.
Diğer armutlara oranla soğuk hava deposunda kalma süresi uzundur. Daha fazla tutulması durumunda meyve içten kararır.

Naşi armudu hastalık ve zararları, diğer armutlarda görülen ateş yanıklığı, küllenme, memeli pas hastalıkları naşi armutta da görülür. Bu hastalıkların görüldüğü bölgelerde ilaçlanma yapılması ve önlem alınması gerekir. Anaçları tercih ederken ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi daha uygun olur. Dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi bahçenin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Naşi armudu faydaları, Naşi armudunun en önemli özelliklerinden birisi kanı nötralize etmesidir. Sağlığı koruyan bu elma doktoru sizden uzak tutar naşi armudu kansere karşı koruyucudur. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen naşi armudu, sigara ve aşırı dumanı, yanmaya maruz kalmış etlerin tüketimiyle insan vücuduna giren kanserojen maddelerin vücuttan hızla atılmasına yardımcı olur. Örneğin, kebap tarzı bir yemek yedikten sonra yenilen naşi armudunun etkisi ile, atılan idrarda kansere neden olan maddelerin normal değerlerinden 5 kat daha fazla olduğu ölçülmüştür. Özellikle eti fazla tüketen insanların beslenme programlarına yemekten sonra 1 adet naşi armudu eklemeleri gerekir. Kısaca tükettiğimiz armutlar vücudumuz için çok yararlıdır.
21.01.2024 16:34:11
Naşi Armut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Naşi Armut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Naşi Armut"
Kireç oranı düşük asit topraklarda yetişir Sonra da Akdeniz ege iç anadolu da yetişir B saydığıniz yerler de pH 8.5 9 ortalama da kirecli topraklar Karadeniz Bölgesinde ve Marmara Bölgesinde yetişir mi ...
Ufuk . 02.04.2020 13:43:24

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024