Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinden gelişmesi ve uyuşması iyidir. Etruşka armut dölleyicisi Morattini armudu ve Williams armut çeşitleridir.

Etruşka Armut Tanımı


Yarı bodur bir çeşittir.
Büyümede dik ve geniş taç oluştur. Akça armuduna benzerlik gösterir, fakat Akça armudundan biraz daha iridir. Meyve kabuğu sarımtrak yeşil ve yanak kısımları pembemsidir. Meyvenin iç kısmı açık krem renginde, oldukça etli ve suludur. Yılın temmuz ayında (5-10 temmuz) meyveleri olgunlaşır ve tüketime başlanır. Her bir Etruşka Armudu 150 gram ile 170 gram arasındadır.

Etruşka Armut Yetiştiriciliği


Sahil beldelerinde rakım 500 ile 1000 metre olan yerlerde rahatlıkla yetiştirilir. Soğuğa karşı dayanıklı değillerdir, sıcak istekleri daha fazladır. Ağır havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmezler. Dikiminde organik maddelerce zengin derin topraklar tercih edilmedir, aksi takdirde yeterli verim alınamaz. Toprak yapısına uygun bir anaç ile bahçenize dikebilirsiniz. Aralık başı ve nisan sonuna kadar dikimi yapılabilir.

Etruşka Armut Dikimi


Yarı bodur ağaçlar olduğundan dikimini her bir fidanın arasının 3 metre sıraların arasınında 4 metre olmasına dikkat etmelisiniz. Yani 1 dönüm tarlaya 80 adet fidan yerleştirebilirsiniz.
Dikim esnasında ve sonrasın yaklaşık 10-15 litre can suyu vermelisiniz. Fidanın dikimi sırasında Leonardit kökenli gübreler verirseniz hem kök gelişmesini hızlandırmaya hem de toprağın pH değerlerini normal düzeye çekmiş olursunuz. Gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizi yaptırmalısınız. Ağacın yaşına göre gübreleme değişmektedir. Mesela toprağınız kireçli ise mutlaka ve daha hızlı sonuç almak istiyorsanız sıvı kükürt vermelisiniz. Kış dönemi gübreleme yaparken fosfor, potasyum karışımlı gübreler kullanabilirsiniz. Bu karışımdaki azot oranın az olmasına dikkat etmelisiniz. Meyve döneminde potasyum, bor, hasat yapıldıktan sonra azot ve sonrasında çinko, bor, fosfor karışımı gübreler verebilirsiniz. Gübreleme sonrası bolca sulama yapmalısınız. Fidanların dikiminde sonra bir çubuk ile desteklenmeli ve ip ile bağlanmalıdır.

Oldukça verimli ve erkenci olmasından dolayı çokça tercih edilen bir armut çeşididir. 4-5 yaş olan Etruşka Armudu neredeyse yaprakları kadar meyve verir.

Etruşka Armudu Evde Yetiştirmek

Etruşka Armut evde 10-15 litrelik saksılarda yetiştirebilirsiniz. İnternet sitelerinde bu fidanlar 2,5- 3 litrelik saksılarda 80-100 cm boyunda gönderilmektedir. Saksıda yetiştireceğiniz Etruşka armudunun toprağının %85'i toprak geri kalanı torf olmalıdır. Ev içerisinde yetiştirmek için kışın fidanların soğuklamasını alması için çok soğuk bölgelerde 1 ay, daha ılıman bölgelerde ise 2 ay dışarıda bırakılmalıdır. Sulama 3-4 günde bir yapılmalı, yaz aylarında daha sık tekrarlanmalıdır.
19.01.2024 05:46:01
Etruşka Armut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etruşka Armut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etruşka Armut"
Mrb rakım 553 dondan etkilenen. Bölgede olurmu etruşka armutu
Muhammet uysal . 24.08.2017

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024