Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin her iki yarı kürenin ılıman iklimli ülkelerinde yetiştirilmektedir. Armut ağacı elma ağacından daha uzun tepeye doğru genişler ve boyu 13-15 m'ye kadar uzar ve uzun ömürlü olurlar. Armut ağacı genelde bir yaşına kadar olan fidanları ile veya çelikleme, aşılama yolu ile üretilmektedir.
Armut ağacı dikildikten sonra 4-7 yaşlarında meyve vermeye başlar ve 8-10 yaşına geldiklerinde ise 30-50 kilo meyve verebilirler.

Armut yetiştiriciliği iklim isteği: Armut ılıman ilimi sever. Armut ağacı soğuğa elma ağacına göre daha az dayanıklı olur ve -25ile -30 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Kışı sert geçen bölgelerde, toprağın nemli olan yerlerde yetişen armut ağaçlarının sürgünlerinde donmalar görülebilir.

Armut ağacının toprak isteği: Armut toprak bakımında fazla seçici değildir, toprak derin, geçirgen, sıcak, besin değeri yüksek topraklarda armut ağacının gelişimi daha iyi olur ve meyve verimi yüksek olur. Taşlı, az derin ve kuru topraklarda olan armut ağaçlarının meyvesi kaba ve tatları buruk olur.

Armut fidelerinin yetiştirilmesi: Armut fideleri tohumlama ile yetiştirilmesi fazla verimli olmaz ve çeliklerde köklenmesi güç olur. Kültür çeşitlerinin çoğaltılması aşılı fidanlar ile daha başarılı olmaktadır. Kıraç bölgelerde armut bahçesi hazırlanırken tohumdan elde edilen fideleri aşılayarak toprağa dikimi yapılır.

Tohumla fidan üretimi katlama işlemiyle 45-90 gün içerisinde 0-4 derecede yapılır. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra tohumlar 1-1.5 cm derinlikte toprağa üçer tane ekilir. Çimlenen tohumlar seyreltilerek güçlü çöğürler bırakılır. Tohum ekimi ilkbaharda yapılır ve fidan ekimi ise sonbaharda veya ilkbaharda 4-5 metre aralıklarla yapılır.

Armut yetiştiriciliği toprak bakımı: Toprak bakımının yapılması erozyonu ve su kaybını önlemek amaçlı yapılır. Bu nedenle devamlı ağaç çevresinin toprak bakımı ve yabancı otlardan arındırılması yapılmalıdır. Toprak bakımı yapılması yağışların sağanak olduğunda toprak kaybını önlenmesi için yapılmaktadır. Toprak bakımı ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam edilmelidir.

Armut ağacının su isteği: Sulama işlemi toprak ve iklim şartlarına göre değişik olur. Sulama işlemi Mayıs ayında başlanır ve Eylül sonuna kadar devam eder. Sulama işlemi 10-20 günde bir yapılır ve sulama işlemi yağmurlama veya salma olarak yapılır. Sulama işleminde damlama olarak yapılması ekonomik yönde daha çok tercih edilir.

Ağaçları gübreleme: Armut verimi için Azot, potasyum ve fosforun çok önemi vardır. Meyvelerin gelişimi için ve verimliliğin artması için bu elementlerin çok faydası vardır. Armut ağacını gübreleme işleminde hayvan gübresini kullanmak daha yararlıdır. Gübreleme işlemini 3 senede bir 3-4 ton hayvan gübresi verilmelidir bu gübreye ayriyeten ton başına 15 kg süper fosfat katılması gereklidir. Her sene şubat mart aylarında ağaç başına 300-500 g saf azotlu gübre verilmeli ve potasyum eksikliğini gidermek için potasyum desteği yapılmalıdır.

Armut ağacının budama işlemi: Armut ağacının budanması kışın dinlenme döneminde havanın ılık olduğu zamanlarda yapılır. Budama işlemi ağaçların uyanma dönemine kadar yapılır. Ağaca budama işleminin yapılması çiçeklerin kaliteli açmasına ve verimin yüksek olmasını sağlar. Budama işlemi ilk senelerde yan dallara dokunulmaz sadece ağaç diplerindeki filizler temizlenir. Budama işleminde ilk önce kuru dallar, sık dallar ve üst üste binmiş dallar budanır ve geri kalan dallarda ise kısaltma budaması yapılır. Budama işlemi tamamlandığında ağaç kuvvetlenir ve zayıf ağaç dallarının da kısa budama işlemi yapılarak armut ağacının kuvvetli dallar meydana getirilmesi sağlanır.
19.01.2024 09:20:29
Armut Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024