Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. Bu nedenle armut pekmezinin sağlık açısından çok büyük faydaları bulunmaktadır. Armut pekmezi özellikle böbreklerin daha verimli çalışmasına ve vücuttaki toksinlerin atılması konusunda yardımcı olmaktadır.
Böbrekler de kum ve taş gibi sıkıntı çekenler, armut pekmezi kum ve taş dökülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca armut pekmezi sindirim sisteminin çalışmasına da fayda sağlamaktadır. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır. İştahsız olan kişiler için iyi bir iştah açıcıdır. Özellikle hamile bayanlar için kusma şikâyetini en aza indirger ve bebeğin sağlıklı doğmasını sağlar. Susuzluğu giderir ve bağırsaklara yumuşaklık verir. Eklem bölgelerinde kireçlenme, romatizmal rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Vücudumuza çok büyük faydası olan armut pekmezi nasıl yapılır, aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Armut pekmezi yaz aylarında özellikle Haziran'da ve Ağustos'ta Sinop ilinin köylerinde ve Trabzon Şalpazarı ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olarak kaynatılarak yapılan ve sadece bu yörelere ait bir pekmez çeşididir. Armut pekmezi bu yörelerde her yıl hasat zamanından sonra düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Armut pekmezi için malzemeler

  • Bir kazan dolusu dalından kopartılmış taze armut
  • Yeteri kadar su

Armut pekmezi nasıl yapılır, nasıl yapılır?


Hasat zamanı gelen armutlar dalından koparılarak toparlama işlemi gerçekleştirilir.
Toplanan armutlar su ile iyice yıkanır, temizlenir ve büyük kazanlara alınır. Daha iyi ve rahat kaynayabilmeleri için armutlar dilimlenir. Dilimleme işlemi genellikle dikine dörde veya beşe bölerek dört dilim veya beş dilim olacak şekilde dilimlenmektedir. Dilimlenen armutlar büyük kazana alınır. Köyde yapılan pekmezler büyük ocaklarda dışarıda kazanlarda kaynatılmaktadır. Fakat evlerde ocaklarda da kaynatılabilir. En iyi kaynatılacak ortam köy ocaklarıdır. Bu ocaklara kazan oturtularak kaynamaya işlemleri yapılır. Daha sonra üzerine su eklenir. Kazanın altına odun konarak su iyice kaynaması beklenir. Armutun pişme işlemi gerçekleştiğinde kazan ateş üzerinden alınır. Armut pekmezinin kaynama işlemi diğer pekmezlere oranla biraz daha uzun sürmektedir. Yani bu işlem 6-7 saat civarında, bazı durumlarda ise 10 saate kadar sürmektedir.

Kaynayan armutun içerisinde bulunan şerbet ortaya çıkıncaya kadar süzme işlemi gerçekleştirilir. Şerbetli su iyice çıkınca armutlar kazanın içerisinden alınır. Bir yandan da ocağın üzerine şerbeti kaynatmak için bir tava yerleştirilir ve süzülen şerbetli su bu tavaya alınır. Şerbetli su tavada tekrar kaynamaya bırakılır. Yalnız şerbet tavaya yavaş yavaş dökülmelidir. Bu şerbet koyulaşıp kıvam aldığı vakit tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Ayrıca armut pekmezini kaynatırken tavanın dibine yanmamasına çok özen gösterilmelidir. Pekmez kıvamına gelince armut pekmezini ocaktan almalısınız. Pekmez tam olarak kaynayıp kıvamını alınca üzerinde oluşan köpükler toplanarak cam kap veya küplere yerleştirilebilir. Armut pekmezinin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Yani serin ve ışık görmeyen kapalı yerlerde muhafaza edilirse uzun süre korunmuş olur.

Afiyet olsun.
20.01.2024 01:17:47
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Pekmezi Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024