Armut Fidanı

Armut Fidanı, Fidan, yepyeni bir hayatın başında genç bir bitkidir. Armut fidanı kendine özgü olarak kullanılabilecek bir uygulama ile dikilip, yaşamı boyunca sağlıklı ve verimli bir şekilde üretimini sürdürmesi sağlanmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için, öncelikle bulunulan yerin iklimine, dikilecek bahçenin çeşitte fidan alınmalıdır. Ayrıca bu armut fidanının kaliteli, sağlıklı, özellikle bol saçak köklü olmasına dikkat edilmelidir.
Dikimde kullanılan gübrenin cins ve oranı da tespit edilmelidir.

Armut Fidanının Çoğaltılması


Kültür çeşidinin üretiminde armudun tohumunun ekilerek, çoğaltılması çok heterozigot olması nedeniyle mümkün olmamaktadır. Çelikte köklenme zor olur. Bundan dolayı kültürün artırılmasında aşılı fidan kullanılır.

Armut Fidanı Anacı


Toprak çeşidine göre kullanılan anaç; Derin, geçirgen orta tip olan toprakta çöğür. Derin ve kuru toprak için Ahlat, derinliği az ve orta nemli olan sıcak topraklarda Ayva, az derin olan kumlu ve kuru topraklarda Alıç kullanılır. Meyvenin kalitesine göre anaçlar; Orta kalite için çöğür ve Ahlat, yüksek kalite meyve için Ayva ile zayıf gelişen çeşitler için Armut çöğürü kullanılır. Şekil ve boya göre; Yüksek boylular için, Armut çöğürü, Orta boylu elde emek için, Ayva ve Ahlat, Küçük boy için, Ayva, Çok küçük boy veya saksı için, Alıç olabilir.

Armut Fidanı İçin Bahçe Hazırlığı


Bahçenin dikime hazırlanmasına, fidan dikiminden önce, sonbahar-kış ayları çok yağışlı geçen yerlerde yaz aylarında başlanır.
Bahçe yabancı kalıntı ve çeşitli yabancı maddelerden temizlenir. Bir armut fidanını dikimden önce, dikim aralıkları ile dikilecek çukurun derinliği ve genişliğine karar verilmelidir. “Bu ölçüler türlere göre (Hatta toprak yapısı, iklim, yer, yöney, dikim amaçları gibi çeşitli etkene göre) değişir. Armut çöğürleri 8-12 m aralıkla dikilir. Kurak bölgede ahlat için bu mesafe biraz daha geniş tutulmalı, 20 m sıra arası,10 m sıra üzeri ara bırakılır.

Armut Fidanı İçin Bahçe Tesisi

Kıraç toprakta armut bahçesi yapılırken, tohumdan elde edilen kültür çeşitleri aşılanarak toprağa dikilir. Su sorunu olmayan yerde; 1,3 yaşlı aşılı fidan dikilir.

Armut Fidanı Dikimi

Dikilecek olan armut fidanı, topraktan çıkarılıp, kökü 5,10 cm uzunluk duracak biçimde kesilir, Gövdedeki kuru, kırık ve uzun yan dalların ucu alınır. Dikilecek fidanlar söküldükten sonra muhafazası, nakliye ve bahçeye dikim zamanına kadar geçen sürede, kökler sürekli nemli kalmalıdır. Dikim günü mümkün olduğu kadar rüzgârsız ve bulutlu olmalıdır. Bu durum, dikim sırasında fidan köklerindeki su kaybını en aza indirecektir. Dikim için genelde 2 kişi bulunur. Biri fidanın dikim tahtasını tutarak yeri ve derinliğini tespit ederken, fidanı dik tutar. Diğeri çukurdan toprak alır veya ekleyip, çukuru hazırlar ve tabana ayağı ile bastırıp, toprağı sıkıştırır. Fidan çukura konulup, etrafı toprakla doldurulur. Fidan çevresindeki toprak sıkıştırılır. Fidan çevresi toprakla doldurulurken, kökleri çukura bastırılmamalı, kök uçları yukarı doğru bakmalıdır. Dikimden sonra can suyu verilir. Sonrasında destek sistemi (Herekleme) ve dikim budaması yapılır. Dikilen fidanının rüzgârda eğilmemesi için iki herek çapraz durumda toprağa sokularak fidana yaklaştırılır ve sekiz rakamına benzer bir şekilde fidan hereklere bağlanır. En sonunda dikilen armut fidanının tepesinden kesim yapılır. Kesimin yüksekliği meyvenin türüne ve iklimin koşuluna göre; 50, 60 santimden 70-80 santime kadar değişir. Genellikle soğuk iklimde daha yüksek boy bırakılır. Kesilen yere yakın olan alt gözlerde ana dal çıkarak, fidan taçlanır.
21.01.2024 01:14:17
Armut Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024