Armut Dikimi

Armut Dikimi, Türkiye'de toplam meyve üretiminin yüzde 18'ini oluşturan armut meyvesi, Dünya'da ABD, Japonya, İspanya, Fransa ve Almanya ülkelerinden sonra en fazla Türkiye'de yetişmektedir. Ilıman bir iklimin meyvesi olan armut, kış soğuklarına diğer çekirdekli meyvelere göre daha az dayanmaktadır. Türkiye'de yılda yaklaşık 413 bin ton armut üretimi yapılmaktadır.
Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Ayrıca sert bir yapısı bulunduğu için armut ağacının dunu mobilya sektöründe kullanılmaktadır.

İklim isteği


Ilıman iklimlerde yetişen armut, fazla soğuklarda yetiştirilememektedir. Yazları bol sıcak ve güneşli iklimi tercih ederler. Soğuklara -30 dereceye kadar dayanabilme gücü vardır. Çiçeklenmesi erken olduğu için ilkbahar donlarına maruz kalırlar. Bu yüzden armut dikiminde don olaylarının olmadığı iklimler tercih edilmelidir. Havanın nemini ise pek dikkate almaz. Armut olgunlaşma evresinde ise kuru bir havayı tercih eder. Ayrıca kış soğuklama ihtiyacından dolayı armut dikimi sınırlandırılmıştır. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme gecikmektedir. Eğer şiddetli olursa ağacın çıplak kalmasına neden olur.

Toprak isteği


Toprak bakımından fazla seçici olmaya bu meyve, toprağın sıcak ve geçirgen olması halinde oldukça verimli olabilmektedir. Ağır ve nemli topraklarda yetişirse armut eti yayvan bir hal alır. Taşlı ve az derin topraklarda yetişince az verim vermektedirler.
Ayrıca toprak işlemesi ile su kaybı ve erozyon önlenir. Toprak için geçici örtüler kullanılır.

Anaçlar


Armut dikiminde armut tohumlarının çoğaltılması fazla heterozigot olmasından dolayı mümkün değildir. Bu nedenle çoğaltım işlemi için aşılı fidanlar kullanılmaktadır. Anaçlar içinde en yaygın kullanılan armut çöğürü olarak bilinmektedir. Bunlar derin toprak ister ve büyük ağaçlar oluşturur. Bodur armut ağacı için ise ayva anacı kullanılır. Ancak ayva anacı armut çöğürüne göre soğuk havalara daha az dayanaklıdır. Ayrıca kireçli toprakları sevmez ve çok sulamaya ihtiyacı vardır.

Sulama

İklim ve toprak şekillerine göre değişmekle birlikte Mayıs ayından Eylül ayına kadar sulama devam eder. Ağaç isteğine göre 10-20 günde bir sulama yapılabilir. Ayrıca sulamada damlama sisteminin kullanılması hem verimi artırdığı için hem de az su kullanımını sağladığı için daha faydalıdır.

Gübreleme

Armut meyvesi için azot, potasyum ve fosfor çok önemli elementler olmasıyla birlikte armudun verimliliği ve gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Ahır gübresi hem bu elementleri barındıran hem de toprağın fiziksel özelliklerini düzelten bir gübre olması nedeniyle armut dikiminde kullanımı uygundur. 3 yılda bir defa verilmek üzere dekara 3-4 ton ahır gübresi atılır ve ton başına 15 kilogram süper süper fosfat katılır. Bunun yanında her yıl Şubat ve Mart ayları olmak üzere 250-300 gram saf azotlu gübre de verilebilir.

Hasat

Hasadı elle yapılan bu meyve, sapları ile kopartılarak astarlı sepetler içerisine zarar vermeden konur. Yazlık armutlarda hasat, sabah erkenden yapılırken kışlık dikimlerde ise meyvenin üzerindeki çiğ kuruduktan sonra yapılmaktadır. Hasat işlemi 3 kez tekrarlanmalıdır. Armut dikiminde hasat olgunluğuna erişmiş meyveler, meyvenin kabuğunun taban rengine, meyve eti sertliğine, meyvenin daldan ayrılma durumlarına göre belirlenebilir.
21.01.2024 22:24:40
Armut Dikimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Dikimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Armut Dikimi"
Armut fidesinin dikim ayları
Aydın Bilgin . 21.02.2018

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024