Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilden sarıya dönüşen sulu, yumuşak, mineral ve vitamin açısından çok zengin tatlı bir meyvedir. Yaz ve sonbahar aylarında olgunlaşır.
Armut meyvesinin tazesini rahatça tüketebileceğimiz gibi pekmez, reçel ve hatta mayalandırılmasıyla şarap bile yapıldığı bilinir. Kış aylarına ise kurutup rahatça saklanıp yenir.
Armut çeşitlerinin bazıları
Akça armut: Yerli bir ağaç türü olup yaprakları sık dikenli yarı dik gelişme eğiliminde ağacı kuvvetli bir armut çeşididir. Marmara Akdeniz ege ve İç Anadolu bölgelerinde bolca yetiştirilir.
June beauty armut: Anadolu'da çok yaygın olup ağaç dalları kuvvetli gelişim gösteren yarı dik bir armut çeşididir. Erkenci diye tabir edilen çeşitlerimiz arasındadır. Bazı bölgelerde haziran gülü veya haziran güzeli olarak da tanınır.
Tosca armudu: İtalya'dan ithal edilmiş olup coscia ve williams çeşitlerinin birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Ağaç ve dalları yarı dik olarak gelişir. Geniş bir taç oluşturur dalların gelişimi ile bir ayva görünümündedir.
Etruska armudu: İtalya'da melezleme ile elde edilmiş yarı dik gelişen erkenden olan armut çeşitlerindendir.
Santa maria armudu: İtalya'da williams ve cossia armutlarının mayalanarak elde edilmiş olup ağaçları ve dalları kuvvetli gelişen oldukça sık tutan sofralık tüketime uygun bir meyvedir.
Abete fetel armudu: Fransız kökenli dalları orta kuvvette yarı dik gelişen sık meyve veren erken meyve veren bir çeşittir. Ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı bir armut çeşididir.
Williams armudu: İngiltere'den ithal erken olan çabuk gelişen bir ağaçtır fakat geç çiçeklenir ve düzenli verim sağlayan bir çeşittir.
Ankara armudu: Yüksek meyve kalitesi olan uzun süre saklanabilen çok eski zamanlardan beri var olan kışlık armut çeşididir.
Kış armudu (Gelin yanağı): Yerli çeşitlerimizden kışa saklanan armut çeşididir. Sonbaharda olgunlaşıp eylül aylarının son günlerinde toplanır.
Bal armudu (Akçadağ armudu): Geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutmuş, üretimi bazı bölgelerde bitmiş bir armut çeşididir.
Sarı armut: Evlerin bahçelerinde kolaylıkla üretilebilen lezzetiyle bilinen bir armut çeşididir.
Deveci armudu: Yerli bir armut çeşididir. Meyveleri büyük, iri, yayvan üstü basık, alt kısmı geniş, sap kısmı çukur ve kısadır.
Jeffer armudu: Uzun ömürlü bir armut çeşididir. Ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı olduğu için yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Eğrisap armudu: Yerli çeşitlerimizden, Karadeniz bölgesinde yaygın, koyu yeşil, sulu ve kumlu bir çeşittir. Kuvvetli ve yayvan bir yapıya sahiptir. İsmini yay şeklindeki sapından alan meyvesi yuvarlağa yakın ve orta iriliktedir. Temmuz ortalarında olgunlaşır. Depolamaya Uygun değildir.
Limon armudu: Yerli çeşitlerimizden olup meyvesi sulu, kumlu diye tabir edilen rengi açık yeşil ve sulu bir armut çeşitleri arasındadır.
Mustafa Bey armudu: Bestekar Itri Dede efendi tarafından geliştirilen erkenci bir armut çeşididir.
19.01.2024 06:01:23
Armut Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba.
Başlığı görünce sevinmistim. Ama saydıklariniz arasında birkaçı hariç hepsi türkiye dışında yetişen burada zorlama yetiştirilen türler.
Madem armut için bir SİTE kuruyorsunuz, markette görülen türler yerine bu cografyada yetişen ve gerçekten leziz türlerden bahsetmeniz cidden fayalı olur gorusundeyim.
İyi çalışmalar dilerim. nurgül çolakoğlu . 21.07.2019 17:07:31
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024