Armut Budama

Armut Budama, Armut yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürünler elde etmek için toprak gübreleme, işleme ve sulama gibi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra bir de her sene budamanın da yapılması gereklidir.

Budama yapılmayan ağaçlarda;
  • Kısa zaman içinde verim iyice düşer.
  • Taç düzensiz bir şekilde gelişir.
  • Kalitesiz ve küçük meyveler oluşur.
  • Periyodisite yani (Ürün bir sene var bir sene yok) görülür.
  • Aşırı verimden dolayı dallar kırılır.
  • Çok fazla dallanma sonucunda iç bölgedeki dallar ışık almaz.
Bu sebeplerden dolayı budama işlemi meyvecilik alanında karlılık miktarını artırmak için yapılması gerekli olan en önemli bakımlardan birisidir. Meyve ağaçlarında budama işlemi uç alma ile dalların açılarının genişletilmesi ya da daraltılması, dal kesme, dal seyretme ve dal eğme gibi işlemlere denir. Yapılan bu işlemler genelde şu amaçlar için yapılmaktadır.
  • Dal sarkma ve dal kırılmalarını azaltmak.
  • Fidan dikim sırasında gövde ile kök arasındaki dengeyi sağlayabilmek.
  • Bir yıl var bir yıl yok (Periyodisite) etkisini azaltmak.
  • Ağaçlara istenilen biçimi vermek.
  • Meyve seyreltme ve dal çıkarma yapmak
  • İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç bölgelerininde havalanmasını ve ışıklanmasını sağlayarak bu bölgelerden de meyve elde etmek.
  • Şekli oluşturulan ve verime yatmış ağaçlarda verilen şekli korumak.
  • Sürgün oluşumu ve ağaçlarda meyve verimini dengelemek.

Budama Ne Zaman Yapılmalıdır?


Armut budama işlemi genellikle kışın dinlenme döneminde havaların aşırı soğuk olmadığı zamanlar da yapılmaktadır. Akdeniz ile ege bölgeleri gibi kışın oldukça soğuk olmadığı bölgelerde sonbahar ayında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budama işlemine başlanır. Kış ayının sonunda ağaçlar uyanıncaya dek budama işlemi devam eder. Armut ağaçlarında budama işlemi kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınımını etkilemektedir. Genç yaşta olan armut ağaçları taçsız düz bir fidan halinde iken dikilmektedir. İlk seneler gövdeden çıkan yan dallar ellenmez. Yalnızca kök boğazında çıkan sürgünler temizlenmektedir. Armut ağaçlarının alçak boyları ile kısa dalları olması daha erken ve daha bol meyve verimini sağlamaktadır. Gençleştirme budaması armut ağaçlarında tekrardan kuvvetle sürgünler oluşturmasına yeni bir taç elde etmek için yapılmaktadır. Böylece ağaçta verim tekrardan arttığından dolayı meyvelerinde kaliteleri artmış olur. Yaşlanan ve artık ölmeye yüz tutmuş armut ağaçlarında ise gençleştirme budaması yapılmamaktadır. Gençleştirme armut ağacının budama işlemine karşı dayanma derecesini de göz önünde bulundurmaktadır. Gençleştirme budamasında yapılması gereken ilk şey kurumuş olan, sıklaşan ve birbirlerine geçen dalları kesmektir. Geri kalan dallarda kısaltma budaması yapılır. Ağacın taç kısmı küçültülerek ve tekrardan kuvvetli sürgünlerin oluşması sağlanır. Bazı ağaçlarda ise budama işleminin yapılması çift katlı bir taç oluşmasını sağlar. Bu tür ağaçlarda üst taç atıldıktan sonra zayıflayan alt taç dallarında da kısa budama işlemi yapılarak ağaçta daha kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmektedir. Düzgün bir taç budama işlemi yapıldıktan sonra sulama, gübreleme ve iyi bir toprak işlemesi ile yeterli oranda armut dal ve dalcıklarının meydana gelmesinde yardımcı olmaktadır.
21.01.2024 18:01:35
Armut Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Budama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Budama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024