Armut Bahçesi

Armut Bahçesi: kurulumunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususların başında; İklim, toprak, anaç seçimi gelir.

Türkiye'de meyve üretiminin, yaklaşık beşte birini yumuşak çekirdekli meyveler; elma, armut ve ayvadır oluşturur. Bu oranın %18'i armuttur. Son yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon armut ağacından, 413 bin ton armut üretildiği tespit edilmiştir.

Armut Bahçesi İçin İklim; meyve türüne hatta çeşidine bağlı olarak, ağaın gelişmesini, verimini ve kaliteyi etkilemektedir. Armut bir ılıman iklim meyvesidir. Kış soğuğuna elmadan daha az dayanır. Armut bol güneş ve yazın sıcak yerleri sever. Çiçeklenmesi elmaya göre bir hafta,10 gün erken olduğu için ilkbahar ki donlara daha fazla çok maruz kalır. Bundan dolayı armut bahçesi için don tehlikesi olmayan yerler seçilmelidir.

Üretimi etkileyen önemli etkenlerden biri de soğuklamaya duyduğu ihtiyaçtır. Armudun kış soğuk ihtiyacı 7,2°C altında geçen, yaklaşık 1200 saattir. Bu ihtiyaç karşılanmazsa çiçeklenmesi geç ve gelişi güzel olur. Soğuk şiddetli olursa, yaprak gözü sürmez ve ağaç çıplak kalır.

Armut Bahçesi İçin Toprak; Armut toprak için çok seçici değildir. Ancak toprak derinliği, geçirgenliği, sıcak ve besin maddeleri bakımından ne kadar zengin olursa armut ağacının gelişimi de o denli iyi, meyve rekoltesi de o derecede yüksek olur. Kuru, derinliği az ve taşlı toprakta, armut meyvesi şekilsiz ve kumlu olur.
Ağır ve nem oranı yüksek toprakta yetişen sofralık armudun, eti kaba ve tadı da yayvan olur. Verimli yüksek ağaçlar ve kaliteli meyveler elde etmek için armut, derin, geçirgen, sıcak, iyi drene edilmiş topraklarda olur.

Anaç Türleri; Armut bahçesi için, armudun yetiştiği toprak ve elde edilmesi düşünülen ağaç büyüklüğü için genellikle iki türlü anaç kullanılır. En fazla kullanılan anaç armut çöğürleridir. Bunlar derin toprak ister ve büyük ağaç yapar. Bodur ağaç için ise armutlar; ayva anacına aşılanır. Ayva anacı fidanı daha az derinlikte toprak ister. Ama ayva anaçları soğuklara, armut çöğürü kadar dayanıklı değildir. Ayva anacı çok fazla kireçli toprak sevmez. Daha çok sulanma ister. Bazı armut türleri ayva anacı ile uyuşamazlar. Bu durumu önlemek için, ayva ile uyuşan Beurre Hardy gibi ara çeşit anacı kullanılır.

Bahçe Dikimi; Armut çeşitleri genellikle kısmi olarak ya da tamamen kısırdır. Bundan anlaşılacağı üzere tek başlarına ürün miktarı düşük olur. Armut bahçesi kurulurken, sıhhatli ve çok ürün alabilmek için birbirini dölleyen aynı zamanlarda çiçek açabilen türler bir arada dikilmelidir. Armut Bahçesinde tozlayıcı yı en aza indirmek için dört sırada, dördüncü ağacı tozlayıcı olarak ekilebilir. Bu şekilde dikilen ağacın %6'sı tozlayıcı olur. Çeşitli türler için değişik şekiller yapılabilir. Aynı miktar sıra ya da 4 sıralı 1 sıra gibi. Azami derecede her sene sürekli ürün almak için tozlayıcı oranı% 20-50 olması gerekir.

Armut Bahçesinde Tozlayıcı Yerleşimi; İyi bir tozlanma için arıda bulundurmak gerekir. Diğer meyve çeşitlerinden farklı olarak armut çiçekleri şekeri düşük, az oranda nektar üretir. Bu nedenle armut bahçesinde, daha çok tozlayıcı çeşidi ve arı bulundurulması gerekir. Genelde, 4-5 dekar için güçlü bir arı kolonisi uygun olur. Kovanlar, çiçeklerin %15-20'si açtığı zaman bahçeye konulur, taç yaprakları dökülmesi ve ilaç yapılmadan önce kaldırılır.
21.01.2024 00:59:08
Armut Bahçesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Bahçesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Bahçesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024