Armut Ateş Yanıklığı

Armut ateş yanıklığı, Erwinia amylovora yani halk arasında armut ateş yanıklığı olan hastalık özellikle elma armut ve ayva gibi yumuşak çekirdekli bitkilerin konukçu sudur. Armut ateş yanıklığı bulunduğu meyvelere şiddetli zararlara neden olmaktadır. Bu bulaşan hastalık ağaçlarda çiçekler, sürgünler, dallar, yapraklar ve hatta bütün bir ağacı öldürebilmektedir.
Bazı seneler hastalık inokulum miktarını bağlı olarak farklı göstermektedir. Bazı yıllar şiddetli enfeksiyonlar ve epidemi görülürken bazı seneler hafif şiddetli bir iki enfeksiyonla atlatılabilmektedir.

Armut ateş yanıklığı görülen belirtileri şöyle sıralayabiliriz

  • Çiçek infeksiyonu, İnfekteli çiçeklerde ıslak lekeler görülür ve bu lekeler kuruyarak buruşur. Hastalığın ilk belirtisi budur. Hastalık tek bir çiçekte de görülebilir çiçek demetinin tamamında da görülebilir. Kuruyan çiçek kahverengiye bazen de siyah renge yakın bir renge döner ve ağaç dalı üzerinde asılı kalır.
  • Sürgün ve yapraklar, Çok küçük meyvelerde kararır ve kurur. Ağaçta dökülmeden asılı kalır. Bunları takiben sürgünlerdeki yapraklarda kahverengi ve siyah lekeler oluşur. Lekeler ilerleyince yapraklar da kurur. Hastalık sürgünde çok hızlı yayılır. Hava sıcaklığına göre sürgündeki belirti birkaç gün içerisinde 15-30 cm'ye kadar ilerler. Sürgünlerin kabuk dokuları da kahverengi ve siyaha döner. Eğer hava rutubetli ise armut ateş yanıklığı sürgünler üzerinde bakteriyel akıntılar oluşmasını sağlar.
    Hastalık sürgün uçlarından geriye doğru ilerler. İlerleyen günlerde sürgün ve yapraklar ateşte kavrulmuş gibi görünür o yüzden bu hastalığın adı armut da ateş yanığıdır.
  • Meyve, Daha çok ham meyve üzerinde görülen bu yanıklık infekteli küçük meyvelerde ıslak lekeler olarak başlar daha sonrasında koyulaşır ve siyah bir renk alarak ağaçta asılı kalır.
  • Dallar ve gövde, Ağacın dal ve gövde kısımlarında yanıklık lokal kanserlere benzetilebilir. Kabukta bakteriyel akıntı oluşur ve nemli koşullarda süt kıvamında olan bu bakteriyel akıntı kısa süre sonra kahverengiye döner.

Armut ateş yanıklığı nasıl teşhis edilir?


Etmen çubuk şekilli bir hastalık olan bu bakteri hastalık simptomatolojik olarak ve serolojik olarak teşhis edilebilir. Etmen bakteri kanser yaralarının kenarlarında, tomurcukta ve sağlıklı dokularda kışı geçirir. İlkbaharla birlikte kanser yaralarındaki bakteriler aktif hale gelmektedir. Bu bakteriler çoğalır ve yanındaki sağlıklı dokulara yayılır. Nemli günlerde kanserden bakteri yığınları akıntı şeklinde dışarı sızmaktadır. Bu akıntılar sıklıkla armutlar çiçeklenmeye başladığı dönemde görülmektedir. Bu yapışkan, tatlı ve bakteri dolu akıntılar sinek, arı ve karınca gibi böcekleri üzerine çeker. Bu hastalıklı sıvıya bulaşan böcekler ziyaret ettikleri çiçeklere hastalığı taşır ve bulaştırır. Bazı durumlarda bu bakteri dolu eksudat yağmur vasıtasıyla da çiçeklere sıçramaktadır. Bakteriler çiçeklerin nektar kısmında hızla çoğalır ve çiçek dokusuna girip zarar verir. Bulunduğu civardaki dokuların hızla ölmesine neden olabilmektedir. Bakteri çiçek sapından yaprağa geçer oradan yaprak sapına ve oradan da gövdeye ulaşır. Bu şekilde yayılan önlem alınmayan armut ateş yanıklığı ağacın tamamen ölmesine yol açabilmektedir.
18.01.2024 22:38:01
Armut Ateş Yanıklığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Ateş Yanıklığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Ateş Yanıklığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024