Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan armut meyvesinin yetiştiği armut ağacı gülgillerdendir. Ana vatanı Anadolu olan bu ağacın 20 türü bulunur ve 2.000'e yakın çeşidi vardır. Parçasız sade şeklinde yeşil yapraklarının kenar kısımları oldukça ince dişlidir ve ilkbahar mevsiminde erken beyaz renkli açan çiçekleri yabani gülü andırır.
Genellikle iki evcikli yani erkek ve dişi çiçek olarak ayrı ayrı çiçek açan ağaçların yazlık meyveleri, haziran sonlarına doğru kışlık meyveleri ise ekim-kasım aylarında toplanır. Armut ağacının meyveleri taze olarak yenilebileceği gibi reçel, marmelat, tatlı, meyve suyu, rakı ve likör yapımında da kullanılır. Bu ağacın kırmızı renkli odunu ise kolay işlenebilmesi ve iyi cila tutması nedeniyle marangozluk işlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her ilde yetiştirilen armut ağaçları, dünyanın en önemli meyve ağaçları arasında yer alır ve tepeye doğru genişleyen ve olgunluğa eriştiğinde 13 m ye kadar ulaşan boylarıyla elma ağaçlarından daha uzundur.

Armut ağacı üretilmesi, tohumuyla, yani çekirdekleriyle çoğaltılabilen armut ağacı, bir yaşındaki anaç armut fidanları üzerinde aşılama veya çelikleme yoluyla da üretilir. Armut ağaçlarının ömürleri oldukça uzundur. 50-75 yıl boyunca ömrü olabilir. İyi bir şekilde bakıldığı takdirde ve budanmaması durumunda boyları iyice uzayabilir.
Dikildikten yaklaşık 4-7 yıl arasında meyve vermeye başlar ve ağaç 8-10 yaşındayken 25-50 kg meyve verir.

Armut ağacının yetiştirilmesi


Toprak isteği, toprak açısından çok seçici olmayan armut ağaçları ürünün değerinin yüksek olması açısından derin, geçirgen, organik madde açısından zengin ve sıcak topraklara dikilmelidir. Kireçli topraklarda ürün verimi düşük olan armut ağacının yetiştiği toprağın, yılda iki defa işlemesi yapılmalıdır. Toprak işlemesi yapılırken yabani otlar yok edilmeli, toprak havalandırmalı, toprağın sıcaklığını ve nemini artırmak için aralık ayının sonunda sonbahar-kış işlemesi, ilkbahar işlemesi ise mart ayının başında 8-10 cm derinlikte yapılmalıdır.

İklim isteği, armut ağacı, ılıman iklim ağacı olması nedeniyle soğuk havanın hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirilmelidir. Özellikle de kış aylarının aşırı soğuk olduğu bölgelerde ağacın verimi büyük oranda düşer. Kış aylarında soğuklama ihtiyacı 1.200 saat olan armut ağacının -20 derecenin altında bulunduğu süre bu saatten kısa olduğunda ağacın çiçeklenmesi geç olur ve bazı tomurcukları ölür. Kış donlarına dayanıklıdır. Ancak ilkbahar donlarından oldukça etkilenir.

Sulama, nemli toprakları seven ve suya oldukça ihtiyaç duyan bu ağaç, kurak mevsimlerde sıkça sulanmalıdır. Su ihtiyacı karşılanmayan ağaçların meyveleri fazla büyümez ve ürün verimi düşer.

Gübreleme, armut ağaçlarına da diğer meyve ağaçları gibi 3 yılda bir gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme işlemi yapılmadan, toprak analizi yapılarak ağacın ihtiyaçları belirlenerek ağaca uygun olan gübre çeşitleri kullanılmalıdır. Özellikle de fazla verilen azot gübresi birtakım hastalıklara neden olabileceğinden oldukça dikkatli kullanılmalı, gübreleme işlemi mümkünse bu konuda deneyimli olan kişiler tarafından yapılmalıdır.

Meyve seyreltme, meyvelerin yeteri kadar iriliğe ulaşması isteniyorsa her bir salkımda bulunan 3-5 meyve sayıları meyveler daha büyümeden erken zamanda kopartılarak azaltılmalıdır.

Budama, kış ve yaz budaması olarak iki ayrı zamanda dikim, şekil, ürün ve gençleştirme budaması olarak dört ayrı şekilde yapılabilir. Çoğunlukla dikine büyüme eğilimi gösteren armut ağaçları, dike yakın bir şekilde budandığı zaman ağacın gelişimi olumlu olarak etkilenir. Ateş hastalığının sık görüldüğü armut ağaçları, ağacın gelişimi 4-5 dal ile sağlanmalı, daha fazla dalın büyümesine izin verilmemelidir. Aynı zamanda budama işlemi yapılırken oldukça dikkatli olunmalı, ağacını büyümesine etki edecek olan budamalar yapılmamalıdır.

Hasat, armut ağacının meyvelerinin hasadı meyvelerin kabuğunu sertliği ve rengine bakılarak yapılabilir. Meyveler yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra ağacın dallarına zarar vermeden dikkatli bir şekilde toplanmalıdır. Armut ağacının hasadı bir mevsimde en az 3 defa yapılabilir.
19.01.2024 20:29:57
Armut Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024