Armut Ağacı Budaması

Armut ağacı budaması, daha iyi verim alınması amacıyla yapılır. Ülkemizde armut yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Daha kaliteli ve daha fazla ürün alınması için toprağın işlenmesi, sulaması, gübrelenmesi, zararlılarla mücadele edilmesinin yanında her sene armut ağacı budaması da yapılmalıdır.

Armut ağacı budaması ya
pılmazsa

  • Ağaçlarda taç gelişimi düzensiz olur
  • Ağaçlardaki fazla verim halinde dallarda kırılma olur
  • Elde edilen meyvelerin kalitesiz ve küçük olduğu görülür
  • Ağaçlardaki sık dallanma sonucunda içteki dalların yeterince ışıktan faydalanamaması sonucu ortaya çıkar
  • Verim çok kısa sürede düşer
  • Ağaçlarda ürün bir sene olur, diğer sene olmaz yani periyodisite ortaya çıkar
Bu etkiler yüzünden armut ağacı budaması meyvecilik alanında karlılığın artmasını sağlamak için alınması gereken önlemler arasındadır.

Armut ağacı budaması neden yapılır?


Armut ağacı budaması diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi dala kesme, dal seyreltme, dal eğme, dal açılarında genişletme, uç alma ya da dal açılarının daraltılması için yapılan bir işlemdir. Bunun yapılması aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır;
Armut ağaçlarına istenen şeklin verilmesi için.
  • Armut fidanı dikiminde kökle gövde arasındaki dengenin sağlanması için
  • Armut ağacının oluşturulan şeklinin, verimi beklenen ağacın bu şeklini koruması için
  • Dal çıkarma sonucunda meyvelerin seyretilmesi için
  • Ağaçlardaki meyve verimiyle sürgün gelişmesini dengelemek amacıyla
  • Ağaçlarda bir yıl ürün alma, bir yıl alamama etkisinin azaltılması amacıyla
  • Armut ağaçlarında iyi bir taçlandırma yaparak, tacın içlerine ışık ve havalandırmanın daha iyi olmasını sağlamak için
  • Ağaçlardaki dal kırılmasına ve dal sarkmasına engel olmak ve azaltmak için armut ağacı budaması yapılır.

Armut ağacı budaması ne zaman yapılır?


Budama işlemi armut ağaçlarında genellikle kışın dinlenme sürecinde ve havaların fazla soğuk olmadığı dönemde yapılır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde kışın fazla soğuk geçmediğinden sonbaharda armut ağaçlarının yapraklarını dökmesiyle birlikte budama yapılır. Bu süreç kışın sonuna doğru ağaçların uyanmasına kadar sürer.

Armut ağacı budaması ağaçlarda daha kaliteli çiçek açmasını, meyve verimini direkt olarak etkiler. Bahçelere genç armut fidanları taçsız şekilde düz fidan şeklinde dikilmektedir. İlk dönemlerde fidanın gövdesinden çıkacak yan dallar ellenmez. Bu süreçte kök boğazından çıkacak sürgünler alınır. Armut ağaçlarının alçak boyda, kısa dallı olması daha erken ve fazla meyve alınmasında etkilidir.

Armut ağaçlarında gençleştirme budaması yeniden güçlü sürgünler alınmasını sağlar ve ağaçlarda yeni taç oluşması için yapılır. Bu verimi tekrar arttırır ve meyve kalitesi yükselir. Yaşlanmış ve ömrü dolmaya başlamış armut ağacı budaması yapılmaz. Gençleştirme için armut ağacının budamaya dayanıklı olması gerekir. Budamada ilk kuruyan, sıklaşan ve birbiri üzerine binen dallar kesilir. Diğer dallarda kısaltma yapılır ve ağaçta tacın küçülmesi sağlanarak yeniden sürgün alınması mümkün olur. Bazı armut ağaçlarında budamayla çift kat taç oluşur. Bu ağaçlardaki üst taç atılır, zayıflayan alttaki taç dalları da kısa budamayla daha güçlü ve dengeli tacın oluşması sağlanır. Armut ağacında düzgün taç oluşunca, toprak işlemesiyle, sulama ve gübrelemeyle ağacın yeniden dallanması sağlanır.
20.01.2024 05:02:20
Armut Ağacı Budaması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Ağacı Budaması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Armut Ağacı Budaması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen t...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024