Armut Ağacı Bakımı
Armut ağacı bakımı, memleketimizin her yerinde yetişen küçük çekirdekli, tatlı, sulu bir meyvedir. Çiçekleri beyazdır. Ayva ile elmayla aynı özelliklere sahiptir. Yenilen kısmı çiçek ekseninin etleşmesinden meydana gelmiş bir meyvedir. Armutun ilk yetiştiği yerler Ön Asya ve Anadolu'dur. Avrupa'ya da Anadolu'dan yayılmıştır. Tarihi kayıtlara göre etiler döneminde armut yetiştirildiği anlaşılmaktadır.
Armut çekirdekten veyahut aşı ile üretilir. Tabii olarak yetişen ahlat denilen yabani armut ağaçlarına çeşitli aşılar yapmakla elde edilir.
Köklü kazık kök biçiminde olduğundan derin toprak, kireçli ve kuvvetli yerler ister. Kurağa en dayanıklı ağaçlardandır. Bir ağaçtan 50-400 kg arası meyve alınır. Bakımı gerektiren meyve ağaçları arasında yer alır. Bakımı yapılmadığı zaman asalakların dadanmasıyla çeşitli hastalıklar meydana gelir. Armut ağacının bakımı da diğer meyvelerde olduğu gibi bazı etkenlere bağlıdır. Bunlar, toprağın işlenmesi, gübreleme, budama, hasat ve sulamadır.
Toprağın İşlenmesi: Armut ağaçlarının yetiştiği topraklarda yılda 2 kez toprak işlemesi yapılmalıdır. Yani topraktaki yabani otlar yok edilmeli, toprak havandırılmalı ve toprağın nemini arttıracak işlemler yapılmalıdır.
Gübreleme: Ağacın ve meyvenin kalitesi bakımından gübreleme önemli bir yere sahiptir. Fakat gübrelemeyi yapmadan önce toprağın analizi yapılmalı, ağaçların ihtiyaçları belirlenmeli ve ona göre gübre çeşitleri kullanılmalıdır.
Bazı gübreler sağlık bakımından tehlike yarattığı için profesyonel kişiler tarafından gübrelenmelidir.
Budama: Armut ağaçları genelde dikine doğru büyür. Böyle budama tarzı, ağacın gelişimini olumlu yönde etkiler. Armut ağacı budaması yapılırken ağacın büyümesini engelleyecek faktörlerden kaçınılmalıdır. Budama işlemini de yine ağacın sağlığı için budamayı bilen kişiler tarafından yapılmaktadır.
Hasat: Hasat meyvenin olgunluğuna, sertliğine ve rengine bakarak anlaşılır. Meyveler olgunlaştıktan sonra özenle toplanmalıdır. Ağaca zarar vermeden, dallarını kırmadan meyvelerini toplamaya dikkat edilmelidir. Bir mevsimde armut hasadı 2-3 kere yapılmaktadır.
Sulama: Armut ağacı nemli toprağı sever. Aşırı sulanmamalı, kurak mevsimde ise sulama sıklaştırılmalıdır.
20.01.2024 00:29:23
Armut Ağacı Bakımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|