Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen tipleri de vardır. İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygındır. Armut kökenli çöğür anaçları üzerinde geç meyveye yattığı için son yıllarda ayva kökenli klon anaçlarına aşılanmış fidanları tercih edilir.
Meyvesi koni şeklinde, orta irilikte, meyve kabuğu, yeşil üzerine sarı renklidir. Meyvenin iç kısmı sulu, tatlı, yeşilimsi beyaz, gevrek, az kumlu ve hoş kokuludur. Marmara'da haziran sonu ile Temmuz ayının ilk haftasında, Ege'de Haziran ortalarında hasat edilir. Dölleyicileri, Passe Crassane, Dr. J. Guyot, Mustafa Bey ve Williams'dır.

Toprak ve İklim


Armut Geniş adaptasyon kabiliyeti sebebiyle ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkânı bulabilmektedir. Elmaya nazaran soğuğa daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir tür olan armut havasız, ağır, kireç oranı yüksek alkali topraklara uygun değildir. Organik maddece zengin, derin, geçirgen toprakları sever. Akça armudun 7,2 ºC'nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşidine göre 800-2100 saat arasındadır. Daha düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Akdeniz ve Ege bölgelerinin 300- 800 m yüksekliğindeki yerlerde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmeye uygundur.

Anaç Kullanımı


Son yıllarda geliştirilen yarı bodur ve bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı ekolojik yapılara ve topraklara sahip olan arazilerde sık dikim usulü armut yetiştiriciliğinde yaygın olarak görülmektedir.
Yetiştirilecek çeşidin ve kullanılacak anacın seçiminde arazinin bölgenin iklim verilerinin ve toprak analiz verilerinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Yarı bodur anaçlarda 5x2,5 m ila 5x3 m, bodur anaçlar üzerinde 4x1,2 m ila 4x1,5 m, ayva çöğürleri üzerinde 4x3 m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, mesafe ve aralıklarda bahçe tesisi uygundur.

Çeşit Seçimi


Bahçe tesis edilirken kışlık, güzlük ve erkenci çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması ve çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Armut çeşitlerinin kendi aralarındaki uyuşmazlık sebebiyle %10-15 oranlarında dölleyici çeşitte fidanların dikilmesi elzemdir.

Terbiye Sistemi

Akça armut yetiştiriciliğinde kordon terbiye, doruk dallı ve modifiye lider sistemleri kullanılmaktadır. Yarı bodur anaçlar da sıralar arası 4-4,5 m, sıra üzeri ise 1,2-1,5 m mesafeler de kordon terbiye sistemi ve telli destek sistemi uygulaması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri hazırlanmaktadır.

Hastalık ve Zararlılar

Memeli pas, külleme, ateş yanıklığı önemli armut hastalıklarındandır. Ervinia Amylovor denilen bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı akça armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli hastalıktır. Bu hastalığın sık görüldüğü yörelerde dayanıklı ve kısmen dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların tercih edilmesi gereklidir. Önemli armut zararlıları ise; kabuklu bit, armut iç kurdu, armut sülüğü ve armut yaprak piresidir.
19.01.2024 10:03:01
Akça Armut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Akça Armut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Akça Armut"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Armut Çeşitleri

Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye...
Devamını Oku

Deveci Armudu

Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konu...
Devamını Oku

Armut Cinsleri

Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları ye...
Devamını Oku

Armut Nerede Yetişir

Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz...
Devamını Oku

Naşi Armut

Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı,...
Devamını Oku

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyve...
Devamını Oku

Armut İshal Yaparmı

Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezle...
Devamını Oku

Ankara Armudu

Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme...
Devamını Oku

Santa Maria Armut

Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştir...
Devamını Oku

Japon Armudu

Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, a...
Devamını Oku

Gebelikte Armutun Faydaları

Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için ha...
Devamını Oku

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin...
Devamını Oku

Elma Armut Kurusu

Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler kurutu...
Devamını Oku

Yabani Armut

Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu a...
Devamını Oku

Armut Ağacı

Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan ar...
Devamını Oku

Armut Yaprağı

Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde%15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri b...
Devamını Oku

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir....
Devamını Oku

Armut

Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi ren...
Devamını Oku

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır

Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024