{ "title": "Yabani Armut", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/yabani-armut.jpg", "date": "20.01.2024 08:30:42", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu ağaç doğada kendi kendine yetişirken armut aşısı yapılarak meyve vermesi sağlanır. 12 metreye kadar uzayabilen yabani armut ağacı; iki cinstir ve dikenli bir ağaçtır. Siyah ve beyaz olmak üzere iki renkte yetişir. Yabani armut ancak olgunlaştıktan sonra yenilebilen bir meyvedir.

Adında da belli olduğu gibi yabani armut; dağlarda, orman ve bozkırlarda rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Hava kirliliğine ve zor iklim şartlarına dayanıklıdır. Kış mevsiminin sonuna doğru çiçek açar ve yazın sonlarında yabani armut yenilebilecek olgunluğa ulaşmış olur. Olgunlaşma öncesi açık yeşil olan rengi olgunlaşma sonrası kahverengi bir renge dönüşür ve 4 cm çapında kısa sapları vardır. Ayrıca hem taze hem de kurutulmuş haliyle yenilebilen bir meyve türüdür. Farklı tadı olan yabani armut; turşusu, pekmez ve hoşafı da yapılabilmektedir. Bunların yanı sıra yabani armut ağacına; elma, armut ve badem gibi kültürler aşılanabilir. Bünyesinde şeker, tanen ve meyve asitleri barındırır.

Yabani Armut Faydaları Nelerdir?

Çoğumuzun pek de tüketmediği yabani armut meyvesinin aslında bilmediğimiz öyle çok faydası var. Örneğin, günlük düzenli tüketildiği zaman kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Kanı sulandırma özelliği bulunan yaban armutu, özellikle göz damarları olmak üzere vücudunuzdaki tüm damarlarda yararlıdır. Dişeti çekilmeleri ve iltihaplanmaları gibi birçok dişeti rahatsızlıklarında etkilidir. Ciltte meydana gelen aknelere iyi gelir. Tok karnına kurutulmuş veya taze olarak tüketildiğinde böbrekleri çalıştırır. Yatıştırıcı özelliği bulunan yabani armut sinir sistemi üzerinde de etkisi vardır. İdrar yollarını temizler ve idrar söktürücüdür. Yabani armut, sıcak suda haşlanıp suyu içildiğinde ishali keser. Hoşafı yapılıp tüketildiğinde harareti giderir. Bayanlarda vajinal akıntıyı giderir. Zengin mineralleri sayesinde vücut direncini arttırır, yorgunluğu giderir ve zihnin açık kalmasını sağlar. Astım şikâyetlerini azaltarak hastalığın tedavisinde yardımcı olur.

Not: Aç karnına yenilmesi rahatsızlık verebilir. Ayrıca yabani armut fazla tüketildiği takdirde kabızlığa neden olabilir.
" } ] }