{ "title": "Santa Maria Armut", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/santa-maria-armut.jpg", "date": "20.01.2024 10:25:20", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ve büyüklüklerde değişir. Bunlardan bir tanesi olan santa maria armudu, iri meyveleri olan bir armut çeşididir. 1915 Yılında İtalya'da williams ve coscia çeşitlerinin melezlenmesi sonucunda elde edilmiştir. Bu armut cinsi erken ve güçlü verim verir. Ağacın gelişimi yarı diki nedir. Çok verimli olan bu armut cinsi ülkemizde en çok yetiştirilen ikinci yabancı armut cinsidir. Santa maria armudu eti beyaz orta sulu ve orta lezzette bir armut çeşididir. Temmuz ayının ilk 3 ve 4. Haftasında hasat edilir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilebilir. Soğuk hava depolarında olgunlaşır iken rengi sarıya döner. Bir santa maria armudunun ortalama ağırlığı 210 gram civarındadır.