{ "title": "Japon Armudu", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/japon-armudu.jpg", "date": "20.01.2024 08:43:42", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Japon armudunun genişliği altmış bir santimetre, uzunluğu elli üç santimetre ve ağırlığı ise yüz kırk gramdır. Japon armudunun ağacı dikine ve kuvvetli büyür. Japon armudunun meyvelerinin daha verimli olması ve istenilen büyüklüğüne gelmesi için seyretme muhakkak yapılmalıdır. Japon armudunun taç çiçeklenmesi ile hasat zamanı arasında yüz yirmi beş gün ile yüz otuz beş gün arasında bir süre gerekmektedir. Japon armudunun hasat zamanı Ağustos ayının ikinci ve üçüncü haftasıdır. Japon armudu ülkemizde geniş bir coğrafyada yetiştirilebilmektedir. Japon armudu soğuğa dayanamaz, daha çok sıcak havayı sever. Japon armudu toprak çeşidi olarak derin, organik maddelerce zengin, geçirgenliği yüksek toprakları sever. Japon armudu kireç oranı yüksek ve alkali olan toprakları sevmez. Soğuklama ihtiyacına göre erken hasat olan çeşitleri Eğe ve Akdeniz bölgesinde, diğer çeşitler ise İç Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Japon armudu kendi fidanları ile aşılama yapılabileceği gibi ayva fidanlarına da aşılama yapılabilir.

Japon Armudu Çeşitleri; Akça, Etruska, June beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate fetel, Comice, Conference, Beurre hardy, Passe cressane, Ankara ve Deveci çeşitleri vardır.

Japon armudu dikilirken armut çeşitlerinin uyuşmazlığı nedeniyle dölleyici çeşitlerin dikilmesi zorunludur. Japon armudu bahçesi oluşturulurken erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin belirli oranlarda dikilmesi gerekir. Japon armudunun en önemli hastalığı ervinia amylovor isimli bakterinin sebep olduğu ateş yanıklığı hastalığıdır. Ateş yanıklığının yanı sıra külleme ve memeli pas Japon armudunun önemli hastalıklarıdır. Ateş yanıklığına karşı ayva anacı yerine armut anacı tercih edilebilir.

Japon Armudu Faydaları Nelerdir?
" } ] }