{ "title": "Etruşka Armut", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/etruska-armut.jpg", "date": "19.01.2024 05:46:01", "author": "Firdevs Yılmaz", "article": [ { "article": "Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinden gelişmesi ve uyuşması iyidir. Etruşka armut dölleyicisi Morattini armudu ve Williams armut çeşitleridir.

Etruşka Armut Tanımı

Yarı bodur bir çeşittir. Büyümede dik ve geniş taç oluştur. Akça armuduna benzerlik gösterir, fakat Akça armudundan biraz daha iridir. Meyve kabuğu sarımtrak yeşil ve yanak kısımları pembemsidir. Meyvenin iç kısmı açık krem renginde, oldukça etli ve suludur. Yılın temmuz ayında (5-10 temmuz) meyveleri olgunlaşır ve tüketime başlanır. Her bir Etruşka Armudu 150 gram ile 170 gram arasındadır.

Etruşka Armut Yetiştiriciliği

Sahil beldelerinde rakım 500 ile 1000 metre olan yerlerde rahatlıkla yetiştirilir. Soğuğa karşı dayanıklı değillerdir, sıcak istekleri daha fazladır. Ağır havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmezler. Dikiminde organik maddelerce zengin derin topraklar tercih edilmedir, aksi takdirde yeterli verim alınamaz. Toprak yapısına uygun bir anaç ile bahçenize dikebilirsiniz. Aralık başı ve nisan sonuna kadar dikimi yapılabilir.

Etruşka Armut Dikimi

Yarı bodur ağaçlar olduğundan dikimini her bir fidanın arasının 3 metre sıraların arasınında 4 metre olmasına dikkat etmelisiniz. Yani 1 dönüm tarlaya 80 adet fidan yerleştirebilirsiniz. Dikim esnasında ve sonrasın yaklaşık 10-15 litre can suyu vermelisiniz. Fidanın dikimi sırasında Leonardit kökenli gübreler verirseniz hem kök gelişmesini hızlandırmaya hem de toprağın pH değerlerini normal düzeye çekmiş olursunuz. Gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizi yaptırmalısınız. Ağacın yaşına göre gübreleme değişmektedir. Mesela toprağınız kireçli ise mutlaka ve daha hızlı sonuç almak istiyorsanız sıvı kükürt vermelisiniz. Kış dönemi gübreleme yaparken fosfor, potasyum karışımlı gübreler kullanabilirsiniz. Bu karışımdaki azot oranın az olmasına dikkat etmelisiniz. Meyve döneminde potasyum, bor, hasat yapıldıktan sonra azot ve sonrasında çinko, bor, fosfor karışımı gübreler verebilirsiniz. Gübreleme sonrası bolca sulama yapmalısınız. Fidanların dikiminde sonra bir çubuk ile desteklenmeli ve ip ile bağlanmalıdır.

Oldukça verimli ve erkenci olmasından dolayı çokça tercih edilen bir armut çeşididir. 4-5 yaş olan Etruşka Armudu neredeyse yaprakları kadar meyve verir.

Etruşka Armudu Evde Yetiştirmek

Etruşka Armut evde 10-15 litrelik saksılarda yetiştirebilirsiniz. İnternet sitelerinde bu fidanlar 2,5- 3 litrelik saksılarda 80-100 cm boyunda gönderilmektedir. Saksıda yetiştireceğiniz Etruşka armudunun toprağının %85'i toprak geri kalanı torf olmalıdır. Ev içerisinde yetiştirmek için kışın fidanların soğuklamasını alması için çok soğuk bölgelerde 1 ay, daha ılıman bölgelerde ise 2 ay dışarıda bırakılmalıdır. Sulama 3-4 günde bir yapılmalı, yaz aylarında daha sık tekrarlanmalıdır.
" } ] }