{ "title": "Armut", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut.jpg", "date": "21.01.2024 04:48:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Armut, herkesin severek tükettiği meyvelerden biridir. Üretimi kolay, lezzetli, bol sulu, serinletici ve tatlı bir meyvedir. Genellikle sarı ve yeşilimsi renkte olan meyvelerdeki lif oranı da oldukça yüksektir. Sindirimi kolay, vitamin ve mineral kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, sodyum mineralleri armudun içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle dengeli beslenme için tercih edilecek meyveler arasındadır. Armut ister taze olarak, isterseniz pişmiş olarak tüketilebilir. Reçel ve tatlıların yapımında kullanılabilir.

Armut faydaları nelerdir?

Armut çekirdekleriyle bile şifa dağıtan bir meyvedir. Aç karnına çekirdekleri tüketilirse, bağırsak kurdu dökmede etkili olur. Doyurucu bir meyve olduğundan zayıflamaya çalışanlar için önemli bir besindir. Hazmı kolay olduğundan, sindirimi desteklediğinden düzenli olarak armut tüketilmelidir. Böbreklerinizin çalışmasına yardımcı olduğundan, idrar sökmede etkili olur. Ayrıca böbrek taşı ve kumunu döken bir meyve olduğunu belirtelim. Bu nedenle diyaliz hastaları bol miktarda armut yiyebilir.

Bunun yanında sinirleri yatıştıran armut, zihinsel yorgunluğunuzu giderir. Asabi yapıdaki kişilere bu nedenle armut yemelerini tavsiye edebiliriz. Kansızlık çekenlerde armut yemelidir. Kanda biriken üre asidinin, tuzlarının atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden gut hastalığı gibi romatizmal hastalıkların tedavisini destekler. Yüksek tansiyon hastaları, çarpıntısı olanlar ve kabızlık çekenlerde armudun faydalarından yararlanabilir.

Hamilelik döneminde armut tüketimi teşvik edilmektedir. Çünkü ferahlatıcı bir meyve olan armut, özellikle ilk aylardaki bulantı ve kusmanın etkisini azaltır. Vücudun madensel tuz ihtiyacını giderir. Eklem ağrılarınız oluyorsa, armudu yemelisiniz. Susuzluk çektiğinizde armut imdadınıza yetişecektir. Ayrıca çocukların gelişimini de destekler. Vücudunuzda oluşan morlukların daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

İçeriğinde bulunan A, B1, B2, B6, C, E, K vitaminlerinin sağladığı faydalarla hastalıklara karşı koruyucu, aynı zamanda tedavi edici bir meyvedir armut. Şeker hastaları bu meyveyi glisemik indeksi düşük olduğundan rahatlıkla tüketebilir. Özellikle yemek öncesinde yenmesi tavsiye edilir. Güne armutla başlamak sizi zinde tutacaktır. İçeriğindeki vitaminlerin %13 kadarı C vitamininden oluştuğundan, önemli bir C vitamini kaynağıdır.

Bakterilere karşı vücudunuzda savunma mekanizması oluşturan armut, enfeksiyon ve hastalıklardan korunmanızı sağlar. Vücudunuzda serbest radikallere karşı koruyucu etki yapar. Antioksidan bakımından zengin olduğundan yaşlılığı geciktirir, zinde kalmanızı sağlar. Kalbinizin de dostu olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar ve felç, inme gibi sorunlardan uzak kalmanıza yardımcı olur. Her gün 1 adet armut tüketenlerde inme riskinin yarı yarıya azaldığı belirlenmiştir.

Kanserden korunma içinde armut tüketebilirsiniz. Araştırmalar kolondaki kanserojen maddeleri armudun elimine ettiğini tespit etmiştir. Hücre yenilenmesinde de etkisi vardır. Menopoz dönemindeki kadınların göğüs kanserinden korunmasını sağlar. Sindirim sorununuz oluyorsa, şişkinlik, gaz problemleriniz varsa armut ya da armut suyu ile buna çare bulabilirsiniz.

Armut ülkemizde bolca yetişen bir meyvedir. Her yerde rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu meyvenin faydalarından herkes yararlanmalıdır. Meyvenin çekirdeklerine kadar değerlendirmeliyiz. Sağlıklı beslenme düzeninde mutlaka armut yer almalıdır. Hasta olmadan, hastalıklardan korunmayı öğrenmeliyiz. Kahvaltınıza bile armutla başlayabilirsiniz. Kolayca blenderden geçirdiğiniz armut ile hazırladığınız meyve suyunu kahvaltıda içebilirsiniz. Öğünlerinizde taze olarak armut tüketebilir, reçel ve tatlılarınızda bu meyveyi kullanabilirsiniz.
" } ] }