{ "title": "Armut Yetiştiriciliği", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 09:20:29", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin her iki yarı kürenin ılıman iklimli ülkelerinde yetiştirilmektedir. Armut ağacı elma ağacından daha uzun tepeye doğru genişler ve boyu 13-15 m'ye kadar uzar ve uzun ömürlü olurlar. Armut ağacı genelde bir yaşına kadar olan fidanları ile veya çelikleme, aşılama yolu ile üretilmektedir. Armut ağacı dikildikten sonra 4-7 yaşlarında meyve vermeye başlar ve 8-10 yaşına geldiklerinde ise 30-50 kilo meyve verebilirler.

Armut yetiştiriciliği iklim isteği: Armut ılıman ilimi sever. Armut ağacı soğuğa elma ağacına göre daha az dayanıklı olur ve -25ile -30 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Kışı sert geçen bölgelerde, toprağın nemli olan yerlerde yetişen armut ağaçlarının sürgünlerinde donmalar görülebilir.

Armut ağacının toprak isteği: Armut toprak bakımında fazla seçici değildir, toprak derin, geçirgen, sıcak, besin değeri yüksek topraklarda armut ağacının gelişimi daha iyi olur ve meyve verimi yüksek olur. Taşlı, az derin ve kuru topraklarda olan armut ağaçlarının meyvesi kaba ve tatları buruk olur.

Armut fidelerinin yetiştirilmesi: Armut fideleri tohumlama ile yetiştirilmesi fazla verimli olmaz ve çeliklerde köklenmesi güç olur. Kültür çeşitlerinin çoğaltılması aşılı fidanlar ile daha başarılı olmaktadır. Kıraç bölgelerde armut bahçesi hazırlanırken tohumdan elde edilen fideleri aşılayarak toprağa dikimi yapılır.

Tohumla fidan üretimi katlama işlemiyle 45-90 gün içerisinde 0-4 derecede yapılır. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra tohumlar 1-1.5 cm derinlikte toprağa üçer tane ekilir. Çimlenen tohumlar seyreltilerek güçlü çöğürler bırakılır. Tohum ekimi ilkbaharda yapılır ve fidan ekimi ise sonbaharda veya ilkbaharda 4-5 metre aralıklarla yapılır.

Armut yetiştiriciliği toprak bakımı: Toprak bakımının yapılması erozyonu ve su kaybını önlemek amaçlı yapılır. Bu nedenle devamlı ağaç çevresinin toprak bakımı ve yabancı otlardan arındırılması yapılmalıdır. Toprak bakımı yapılması yağışların sağanak olduğunda toprak kaybını önlenmesi için yapılmaktadır. Toprak bakımı ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam edilmelidir.

Armut ağacının su isteği: Sulama işlemi toprak ve iklim şartlarına göre değişik olur. Sulama işlemi Mayıs ayında başlanır ve Eylül sonuna kadar devam eder. Sulama işlemi 10-20 günde bir yapılır ve sulama işlemi yağmurlama veya salma olarak yapılır. Sulama işleminde damlama olarak yapılması ekonomik yönde daha çok tercih edilir.

Ağaçları gübreleme: Armut verimi için Azot, potasyum ve fosforun çok önemi vardır. Meyvelerin gelişimi için ve verimliliğin artması için bu elementlerin çok faydası vardır. Armut ağacını gübreleme işleminde hayvan gübresini kullanmak daha yararlıdır. Gübreleme işlemini 3 senede bir 3-4 ton hayvan gübresi verilmelidir bu gübreye ayriyeten ton başına 15 kg süper fosfat katılması gereklidir. Her sene şubat mart aylarında ağaç başına 300-500 g saf azotlu gübre verilmeli ve potasyum eksikliğini gidermek için potasyum desteği yapılmalıdır.

Armut ağacının budama işlemi: Armut ağacının budanması kışın dinlenme döneminde havanın ılık olduğu zamanlarda yapılır. Budama işlemi ağaçların uyanma dönemine kadar yapılır. Ağaca budama işleminin yapılması çiçeklerin kaliteli açmasına ve verimin yüksek olmasını sağlar. Budama işlemi ilk senelerde yan dallara dokunulmaz sadece ağaç diplerindeki filizler temizlenir. Budama işleminde ilk önce kuru dallar, sık dallar ve üst üste binmiş dallar budanır ve geri kalan dallarda ise kısaltma budaması yapılır. Budama işlemi tamamlandığında ağaç kuvvetlenir ve zayıf ağaç dallarının da kısa budama işlemi yapılarak armut ağacının kuvvetli dallar meydana getirilmesi sağlanır." } ] }