{ "title": "Armut Türleri", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-turleri.jpg", "date": "19.01.2024 15:05:32", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Armudun Tanımı: Armut gülgiller ailesinin Maloideae alt grubundan sınıflanır. Pyrus türü bir ağacın, nitelikli bitki türleriyle, meyveleri yenen türün ortak adıdır.

Armudun Tarihi

“Odisa” Armut Allah'ın İnsanlara armağanıdır demiştir. Milattan 1000 yıl kadar önce Yunanistan'da armut yetiştirildiği bilinir. Milattan önce 360 -286 yıllarında “Theophrastus” armut üzerine verdiği bilgiler bugün ki bilgilerden geri sayılmaz.

Armudun Sistematik ve Genolojisi

Armutlar Rosales grubunun Rosaceae ailesinden, Pomoideae alt familyası Pirus türüne girer. Bu tür içinde 13 cins önemlidir. Bu 13 tür kökeninin, Doğu (Oriental) ve Batı (Occidental) oluşumunda iki büyük grup içeine toplanabilir. Doğu armutlarında asıl köken alanı olarak; Çin, Mançurya, Kore ve Sibirya bulunur.

Doğu (Oriental) Armut Çeşitleri; Pirus Serotina Rehder, Pirus Ussirensiensis Maximovicz ve benzeri.

Batı Armut Çeşitleri: bu grup, dünyanın değişik yerlerinde üretilen ve içinde önemli kültür çeşitliliğini toplayan armut grubudur.

Pirus communis L.; Ortadoğu Avrupa'dan, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan'a kadar giden geniş bir bölgeye yayılmıştır. Kültür armut çeşidinin meydana gelmesinde en önemli rolü bu cinse aittir.

Pirus elagrifolia: Ahlatın ana toprağı Anadolu'dur. Yayılım alanı, buradan Transkafkaslardan Kırıma kadar uzanır. Arit iklimine uymuş ve Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir.

Kafkasya Gen Merkezi: bu gen merkezi P. Cummunis L. Birçok kültür çeşidinin, doğrudan meydana gelişiminde etkili olduğu; bu cinsin ssp. Piraster ve ssp. Nivalis ile ve yine her iki alt cinsin ssp. Salvifolia ile doğal olarak hibritlenmesi sonucu birçok çeşit daha üretilmiştir.

Türkistan Gen Merkezi: Pirus communis L. Bu merkezde soğuklara dayanıklı Doğu armutlarından P. Ussuriensis ve P. Serotina ile melezlenerek çok çeşitli türler meydana gelmiştir.

Çin Gen Merkezi: bu merkezde üretilen P. Serotina ve S. Ussuriensis Doğu kültür türlerinin meydana gelmesinde önemli bir etken olmuştur.

Armutların Pomolojik Bakımdan Sınıflandırılması

Dünyadaki toplam armut tür sayısının 5000'den fazla olduğu, Türkiye'deki tür sayısının 640 dolayında olduğu düşünülmektedir. Bu kadar zengin türe sahip olan armut çeşitleri, Diel – Lucas pomolojik sisteminde 15 grupta toplanmıştır.

Armut Türleri; Türkiye'de Yetişen Bazı Cinsler
Dünyada Yetişen Bazı Armut Türleri
Yukarıda yazılı Armut Türlerinin, kendine özgü, yetişme tarzı, tadı, dölleyicileri ile iklim şartları içinde benzer ve farklı tarafları bulunmaktadır.

" } ] }