{ "title": "Armut Pekmezi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-pekmezi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 01:17:47", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Armut pekmezi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce faydalarından bahsetmekte yarar var. Armut meyvesinin içinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. Bu nedenle armut pekmezinin sağlık açısından çok büyük faydaları bulunmaktadır. Armut pekmezi özellikle böbreklerin daha verimli çalışmasına ve vücuttaki toksinlerin atılması konusunda yardımcı olmaktadır. Böbrekler de kum ve taş gibi sıkıntı çekenler, armut pekmezi kum ve taş dökülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca armut pekmezi sindirim sisteminin çalışmasına da fayda sağlamaktadır. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır. İştahsız olan kişiler için iyi bir iştah açıcıdır. Özellikle hamile bayanlar için kusma şikâyetini en aza indirger ve bebeğin sağlıklı doğmasını sağlar. Susuzluğu giderir ve bağırsaklara yumuşaklık verir. Eklem bölgelerinde kireçlenme, romatizmal rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Vücudumuza çok büyük faydası olan armut pekmezi nasıl yapılır, aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Armut pekmezi yaz aylarında özellikle Haziran'da ve Ağustos'ta Sinop ilinin köylerinde ve Trabzon Şalpazarı ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olarak kaynatılarak yapılan ve sadece bu yörelere ait bir pekmez çeşididir. Armut pekmezi bu yörelerde her yıl hasat zamanından sonra düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Armut pekmezi için malzemeler
Armut pekmezi nasıl yapılır, nasıl yapılır?

Hasat zamanı gelen armutlar dalından koparılarak toparlama işlemi gerçekleştirilir. Toplanan armutlar su ile iyice yıkanır, temizlenir ve büyük kazanlara alınır. Daha iyi ve rahat kaynayabilmeleri için armutlar dilimlenir. Dilimleme işlemi genellikle dikine dörde veya beşe bölerek dört dilim veya beş dilim olacak şekilde dilimlenmektedir. Dilimlenen armutlar büyük kazana alınır. Köyde yapılan pekmezler büyük ocaklarda dışarıda kazanlarda kaynatılmaktadır. Fakat evlerde ocaklarda da kaynatılabilir. En iyi kaynatılacak ortam köy ocaklarıdır. Bu ocaklara kazan oturtularak kaynamaya işlemleri yapılır. Daha sonra üzerine su eklenir. Kazanın altına odun konarak su iyice kaynaması beklenir. Armutun pişme işlemi gerçekleştiğinde kazan ateş üzerinden alınır. Armut pekmezinin kaynama işlemi diğer pekmezlere oranla biraz daha uzun sürmektedir. Yani bu işlem 6-7 saat civarında, bazı durumlarda ise 10 saate kadar sürmektedir.

Kaynayan armutun içerisinde bulunan şerbet ortaya çıkıncaya kadar süzme işlemi gerçekleştirilir. Şerbetli su iyice çıkınca armutlar kazanın içerisinden alınır. Bir yandan da ocağın üzerine şerbeti kaynatmak için bir tava yerleştirilir ve süzülen şerbetli su bu tavaya alınır. Şerbetli su tavada tekrar kaynamaya bırakılır. Yalnız şerbet tavaya yavaş yavaş dökülmelidir. Bu şerbet koyulaşıp kıvam aldığı vakit tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Ayrıca armut pekmezini kaynatırken tavanın dibine yanmamasına çok özen gösterilmelidir. Pekmez kıvamına gelince armut pekmezini ocaktan almalısınız. Pekmez tam olarak kaynayıp kıvamını alınca üzerinde oluşan köpükler toplanarak cam kap veya küplere yerleştirilebilir. Armut pekmezinin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Yani serin ve ışık görmeyen kapalı yerlerde muhafaza edilirse uzun süre korunmuş olur.

Afiyet olsun.
" } ] }