{ "title": "Armut Kaç Kalori?", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-kac-kalori.jpg", "date": "20.01.2024 00:35:30", "author": "İlkgün Şahbazoğlu", "article": [ { "article": "
Armut Kaç Kalori; Armut elmaya yakın bir meyve olduğu için yaklaşık olarak faydaları da birbirine benzerdir. Armut elmaya göre daha ince kabuklu ve tatlıdır. Bu nedenle kullanımı daha basittir. Armut ülkemizde de bolca üretildiği için bulmamızda pek sorun olmamaktadır.

Armut Besin Değeri

Armut ülkemizde oldukça fazla üretildiğini söylemiştik. Aynı zaman armudun birden fazla çeşidi de vardır. Örneğin; Deveci armudu, Japon armudu, akça armudu, Tosca armudu, etruska armudu, santa maria armudu gibi. Armut ülkemizde her mevsim ulaşabileceğimiz bir meyvedir fakat armudun asıl yetiştiği mevsimler sonbahar ve kış mevsimleridir. Hemen hemen her kabuklu meyve gibi armudun da kabukları içine göre çok daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Doktorlar bu nedenle armudun kabuklarıyla tüketilmesinin bizim için daha yararlı olduğunu öne sürmektedirler. Armudun kabuğunda bulunan bu yararlı maddeler antioksidan ve iltihap önleyicidir. Aynı zamanda armudun kabuğu içi kadar da lif kaynağıdır. Vücudumuz için lif oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar lif almazsak sindirim sistemimiz bize sorun çıkarmaya başlar. Sindirim sisteminde oluşan sorunlar kabızlık ve kabızlıkla birlikte yola çıkan rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Ayrıca lifler vücudumuzun vitamin ve mineralleri emmesinde yardımcı olmaktadır. Araştırmalara göre ortalama bir armut 212 miligram potasyum içermektedir. Potasyum vücudumuz için oldukça önemlidir. Potasyum kalp ritmimizi düzenlemekle kalmıyor aynı zamanda kaslarımızın da doğru çalışmasında yardımcı oluyor. Ortalama bir armut 7,5 miligram C vitamini içerir. Bu oran bizim bir günde kullandığımız C vitamini ihtiyacımızın %10'a denk gelmektedir. C vitamini vücudumuzdaki yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyondan bizi korur. Armut C vitamini dışında oldukça önemli olan K vitamini deposudur da. K vitamini de kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde burun ve diş eti kanamaları görülür. Amerika da yapılan araştırmalar göre günde bir armut yiyerek felç olma riskini azaltmamız mümkündür. Aynı zamanda armut kanımızdaki insülin hassasiyetini düşürerek diyabet riskini en aza indirir. Armudun glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini birden değil yavaş yavaş azaltıp yükseltir. Böylelikle kan şekerini de dengede tutan bir meyvedir. Armut sadece 100 kalori olduğundan öğün aralarında rahatlıkla tercih edileceği söyleniyor. Armut da B2, B3, B6 ve Bakır da bulunmaktadır. Özellikle emziren veya hamile olan anneler için önemli bir folik asit kaynağıdır. Armudun potasyum içermesi yüksek tansiyona da iyi gelmektedir. Armudun içi de kabuğu da bulundurdukları madde bakımından kanser riskine kalp ve damar hastalıklarına önleyici olarak oldukça önemli bir besindir. Aynı zamanda armut meyve alerjisi olanlar için alerji oranı en düşük olan meyvedir. Armut zayıflamak için de kullanılabilecek bir meyvedir. Armudun lifli yapıda olması, kan şekerini yavaşça yükseltip alçaltması ve az kalorili olması göz önünde bulundurulunca kilo vermek için gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Armudun yararları saymakla bitmiyor. Gerek kilo vermek gerek sağlıklı kalmak için rahatlıkla kullanılabilecek bir meyvedir. Doktorlarda günde en az bir adet armut yemek gerektiğini söylüyor.
" } ] }