{ "title": "Armut Fidanı", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 01:14:17", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Armut Fidanı, Fidan, yepyeni bir hayatın başında genç bir bitkidir. Armut fidanı kendine özgü olarak kullanılabilecek bir uygulama ile dikilip, yaşamı boyunca sağlıklı ve verimli bir şekilde üretimini sürdürmesi sağlanmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için, öncelikle bulunulan yerin iklimine, dikilecek bahçenin çeşitte fidan alınmalıdır. Ayrıca bu armut fidanının kaliteli, sağlıklı, özellikle bol saçak köklü olmasına dikkat edilmelidir. Dikimde kullanılan gübrenin cins ve oranı da tespit edilmelidir.

Armut Fidanının Çoğaltılması

Kültür çeşidinin üretiminde armudun tohumunun ekilerek, çoğaltılması çok heterozigot olması nedeniyle mümkün olmamaktadır. Çelikte köklenme zor olur. Bundan dolayı kültürün artırılmasında aşılı fidan kullanılır.

Armut Fidanı Anacı

Toprak çeşidine göre kullanılan anaç; Derin, geçirgen orta tip olan toprakta çöğür. Derin ve kuru toprak için Ahlat, derinliği az ve orta nemli olan sıcak topraklarda Ayva, az derin olan kumlu ve kuru topraklarda Alıç kullanılır. Meyvenin kalitesine göre anaçlar; Orta kalite için çöğür ve Ahlat, yüksek kalite meyve için Ayva ile zayıf gelişen çeşitler için Armut çöğürü kullanılır. Şekil ve boya göre; Yüksek boylular için, Armut çöğürü, Orta boylu elde emek için, Ayva ve Ahlat, Küçük boy için, Ayva, Çok küçük boy veya saksı için, Alıç olabilir.

Armut Fidanı İçin Bahçe Hazırlığı

Bahçenin dikime hazırlanmasına, fidan dikiminden önce, sonbahar-kış ayları çok yağışlı geçen yerlerde yaz aylarında başlanır. Bahçe yabancı kalıntı ve çeşitli yabancı maddelerden temizlenir. Bir armut fidanını dikimden önce, dikim aralıkları ile dikilecek çukurun derinliği ve genişliğine karar verilmelidir. “Bu ölçüler türlere göre (Hatta toprak yapısı, iklim, yer, yöney, dikim amaçları gibi çeşitli etkene göre) değişir. Armut çöğürleri 8-12 m aralıkla dikilir. Kurak bölgede ahlat için bu mesafe biraz daha geniş tutulmalı, 20 m sıra arası,10 m sıra üzeri ara bırakılır.

Armut Fidanı İçin Bahçe Tesisi

Kıraç toprakta armut bahçesi yapılırken, tohumdan elde edilen kültür çeşitleri aşılanarak toprağa dikilir. Su sorunu olmayan yerde; 1,3 yaşlı aşılı fidan dikilir.

Armut Fidanı Dikimi

Dikilecek olan armut fidanı, topraktan çıkarılıp, kökü 5,10 cm uzunluk duracak biçimde kesilir, Gövdedeki kuru, kırık ve uzun yan dalların ucu alınır. Dikilecek fidanlar söküldükten sonra muhafazası, nakliye ve bahçeye dikim zamanına kadar geçen sürede, kökler sürekli nemli kalmalıdır. Dikim günü mümkün olduğu kadar rüzgârsız ve bulutlu olmalıdır. Bu durum, dikim sırasında fidan köklerindeki su kaybını en aza indirecektir. Dikim için genelde 2 kişi bulunur. Biri fidanın dikim tahtasını tutarak yeri ve derinliğini tespit ederken, fidanı dik tutar. Diğeri çukurdan toprak alır veya ekleyip, çukuru hazırlar ve tabana ayağı ile bastırıp, toprağı sıkıştırır. Fidan çukura konulup, etrafı toprakla doldurulur. Fidan çevresindeki toprak sıkıştırılır. Fidan çevresi toprakla doldurulurken, kökleri çukura bastırılmamalı, kök uçları yukarı doğru bakmalıdır. Dikimden sonra can suyu verilir. Sonrasında destek sistemi (Herekleme) ve dikim budaması yapılır. Dikilen fidanının rüzgârda eğilmemesi için iki herek çapraz durumda toprağa sokularak fidana yaklaştırılır ve sekiz rakamına benzer bir şekilde fidan hereklere bağlanır. En sonunda dikilen armut fidanının tepesinden kesim yapılır. Kesimin yüksekliği meyvenin türüne ve iklimin koşuluna göre; 50, 60 santimden 70-80 santime kadar değişir. Genellikle soğuk iklimde daha yüksek boy bırakılır. Kesilen yere yakın olan alt gözlerde ana dal çıkarak, fidan taçlanır.
" } ] }