{ "title": "Armut Domates", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-domates.jpg", "date": "22.01.2024 00:48:54", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Armut Domates: Domates patlıcangiller familyasında, Anavatanı Güney ve Orta Amerika olan meyvesi yenilebilen otsu bir bitki türüdür. Domates bitkisi 15-20 cm'ye kadar boylanır, odunsu gövdesi vardır ve 20-25 cm uzunluktaki dallarının üzerinde 8-9 yaprak bulunur. Domates çiçekleri genellikle sarı renkte olur ve bir dal üzerinde 9-10 adet domates verirler. Domates genellikle kırmızı renkli olur içeriğinde kanser önleyici vitaminler bulunur. Kanser önleyici vitaminler özellikle domates kabuğunun alt kısmında bulunur.

Armut domatesler kırmızı ve sarı renkte olurlar bahçelerde ve saksılarda yetiştirilir. Armut tipi domatesler sezon boyunca tüm dallarında bereketli bir şekilde çoğalırlar. Armut domatesleri oldukça bereketli ve lezzetli çeri tipinde olurlar. Bu çeri armut domatesleri ticari üretimi için pek uygun değildir nedeni ise depolama ömrü azdır. Armut domateslerinin hobi bahçeciliğine uygun olduğu için bu doğal domatesler dallarında koparılıp taze olarak tüketilir.

Çeri tipi armut domatesler 3 cm boyunda olur ortalama hasat yapımı 78 günde durur. Armut domateslerinin tatlılığı domates lezzetiyle birleşir ve daha lezzetli olur. Armut domateslerin günlük toplanmaya imkân sağlar. Armut domatesleri günlük dalında koparıp salatalarınıza lezzet katabilirsiniz. Armut domateslerini ham şeklinde toplayarak lezzetli turşular yapabilirsiniz.

Armut domateslerinin seneye tekrar üretimini yapmak için yetiştirdiğiniz domateslerin tohumlarını alarak ışık almayan nemi rutubeti olmayan serin bir odada dolap içerisinde saklamalısınız.

Armut domates fideleme: Armut domates tohumlarını ekimi yapılmadan 3-4 saat önce ıslatılmalıdır. Tohumların ıslatılarak ekilmesi çimlenmeyi daha kolaylaştıracaktır. Domates tohumları toprağın 1 cm derinliğine dikilir ve can suyu verilir. Ekilen tohumlar en uygun toprak sıcaklığına göre 12-15 derece ve 7-13 gün içerisinde çimlenmektedir. Domates tohumları 6-7 hafta içerisinde fideler halini alır. Armut domatesinin fideleri seyreltilerek daha iyi sağlıklı tam gelişmiş boyları 15-20 cm gelmiş olan fideleri alınarak dikime hazırlanır. Domates fidelerinin dikileceği toprak tort, pelit, kumlu toprak olmalı ve hayvan gübresi ile hazırlanması domates verimini artırır.

Domates fidelerinin dikimi don olayının tamamen kalkmış ilkbahar aylarında toprak ve havanın ısınmış olması gerekir. Seyreltilmiş fidelerin dikim zamanına kadar güneşte kalmaması gerekir, gölgede ve kökleri su içerisinde olarak tutulmalıdır. Armut domates fidelerinin dikimini sıra halinde aralığı 50-60 cm olacak şekilde kök kısmının toprak yüzeyinin 3-4 cm altına gelecek şekilde dikimi yapılır.

Armut domates sulama işlemi: Domatesler nemli toprağı sever toprağın nemi kuruduğunda köklerin kuru kalması halinde fidelerin üst yapraklarında bükülme ve kıvrılma olur. Fidelerin aşırı su alması fidelerin hastalanmasına neden olur, yapraklarda ve kökte mantarlaşma meydana gelir.

Domates fideleri suyu en çok çimlenme, çiçeklenme ve domateslerin oluşma döneminde gereksinim duyar. Armut domatesler büyüme süresinde ceviz büyüklüğünü alana dek sulama işlemi yavaşlatılır. Armut domateslerinin hasat sonuna kadar yağışı az olan bölgelerde 5-6 defa yapılmalıdır.

Fidelere toprak bakımı: Armut domateslerin fidelerinin dikimin 2. Haftasında 1. Toprak çapalaması yapılır. 2-3 hafta sonra 2. Çapalama işlemi yapılır bu çapalama süresinde fidelerin 30- 35 cm boylanmış olurlar. 2. Çapalama ile fidelerin yanlarına sırık dikimi yapılır. Armut domateslerinin gübre isteği fazla olur bu nedenle domates fidelerinin toprağına çapa esnasında hayvan gübresi, organik gübreler ve peletli gübre verilmesi domateslerin verimini artırır.
" } ] }