{ "title": "Armut Dikimi", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-dikim.jpg", "date": "21.01.2024 22:24:40", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Armut Dikimi, Türkiye'de toplam meyve üretiminin yüzde 18'ini oluşturan armut meyvesi, Dünya'da ABD, Japonya, İspanya, Fransa ve Almanya ülkelerinden sonra en fazla Türkiye'de yetişmektedir. Ilıman bir iklimin meyvesi olan armut, kış soğuklarına diğer çekirdekli meyvelere göre daha az dayanmaktadır. Türkiye'de yılda yaklaşık 413 bin ton armut üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Ayrıca sert bir yapısı bulunduğu için armut ağacının dunu mobilya sektöründe kullanılmaktadır.

İklim isteği

Ilıman iklimlerde yetişen armut, fazla soğuklarda yetiştirilememektedir. Yazları bol sıcak ve güneşli iklimi tercih ederler. Soğuklara -30 dereceye kadar dayanabilme gücü vardır. Çiçeklenmesi erken olduğu için ilkbahar donlarına maruz kalırlar. Bu yüzden armut dikiminde don olaylarının olmadığı iklimler tercih edilmelidir. Havanın nemini ise pek dikkate almaz. Armut olgunlaşma evresinde ise kuru bir havayı tercih eder. Ayrıca kış soğuklama ihtiyacından dolayı armut dikimi sınırlandırılmıştır. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme gecikmektedir. Eğer şiddetli olursa ağacın çıplak kalmasına neden olur.

Toprak isteği

Toprak bakımından fazla seçici olmaya bu meyve, toprağın sıcak ve geçirgen olması halinde oldukça verimli olabilmektedir. Ağır ve nemli topraklarda yetişirse armut eti yayvan bir hal alır. Taşlı ve az derin topraklarda yetişince az verim vermektedirler. Ayrıca toprak işlemesi ile su kaybı ve erozyon önlenir. Toprak için geçici örtüler kullanılır.

Anaçlar

Armut dikiminde armut tohumlarının çoğaltılması fazla heterozigot olmasından dolayı mümkün değildir. Bu nedenle çoğaltım işlemi için aşılı fidanlar kullanılmaktadır. Anaçlar içinde en yaygın kullanılan armut çöğürü olarak bilinmektedir. Bunlar derin toprak ister ve büyük ağaçlar oluşturur. Bodur armut ağacı için ise ayva anacı kullanılır. Ancak ayva anacı armut çöğürüne göre soğuk havalara daha az dayanaklıdır. Ayrıca kireçli toprakları sevmez ve çok sulamaya ihtiyacı vardır.

Sulama

İklim ve toprak şekillerine göre değişmekle birlikte Mayıs ayından Eylül ayına kadar sulama devam eder. Ağaç isteğine göre 10-20 günde bir sulama yapılabilir. Ayrıca sulamada damlama sisteminin kullanılması hem verimi artırdığı için hem de az su kullanımını sağladığı için daha faydalıdır.

Gübreleme

Armut meyvesi için azot, potasyum ve fosfor çok önemli elementler olmasıyla birlikte armudun verimliliği ve gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Ahır gübresi hem bu elementleri barındıran hem de toprağın fiziksel özelliklerini düzelten bir gübre olması nedeniyle armut dikiminde kullanımı uygundur. 3 yılda bir defa verilmek üzere dekara 3-4 ton ahır gübresi atılır ve ton başına 15 kilogram süper süper fosfat katılır. Bunun yanında her yıl Şubat ve Mart ayları olmak üzere 250-300 gram saf azotlu gübre de verilebilir.

Hasat

Hasadı elle yapılan bu meyve, sapları ile kopartılarak astarlı sepetler içerisine zarar vermeden konur. Yazlık armutlarda hasat, sabah erkenden yapılırken kışlık dikimlerde ise meyvenin üzerindeki çiğ kuruduktan sonra yapılmaktadır. Hasat işlemi 3 kez tekrarlanmalıdır. Armut dikiminde hasat olgunluğuna erişmiş meyveler, meyvenin kabuğunun taban rengine, meyve eti sertliğine, meyvenin daldan ayrılma durumlarına göre belirlenebilir.
" } ] }