{ "title": "Armut Cinsleri", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-cinsleri.jpg", "date": "19.01.2024 13:52:37", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Armut ağacının 20 cinsi bulunmaktadır. Bu Armut ağacının yaklaşık olarak 2 bin çeşidi yurdumuzun hemen hemen her bölgesinde yetişmektedir. Boyu yaklaşık olarak 8 metreye kadar uzanan bu ağaçların parçası yeşil renkli ve kenarları ince dişlidir. Güle benzeyen Armut ağacının çiçekleri, ilkbahar mevsiminde açmaya başlar. Çiçekleri dişi ve erkek dediğimiz iki evcikli şekilde açan Armut ağacının çiçekleri; bazı armut türlerinde çiçekler arası tozlaşma dediğimiz olay gerçekleşmediğinden meyve yetişmeye başlar. Bu tür meyveler çekirdeksiz olmaktadır.

Armut ağacı çekirdekleriyle çoğalabilen bir ağaçtır ortalama dikildikten sonra dört ile yedi yıl arasında meyve vermeye başlar. 8 ile 10 yaşlarına geldiklerinde ise ortalama 50 kilo kadar meyve verirler. Armut ağacı için özellikle söylenebilecek olan soğuğa dayanıklı olmalarıdır. Aynı şekilde çok fazla suya ihtiyaç duyarlar. Genellikle ılıman iklimlerde yetişen bu ağaç kış donlarına karşı dayanıklıdır. İlkbahar donlarından ise etkilenebilmektedir. Sebebi de çiçeklerini açtığı mevsim olmasından kaynaklıdır. Toprak yönünden çok seçici olmayan armut ağaçları derin geçirgen sıcak ve organik maddeler bakımından zengin olan yerlerde yetiştirildiğinde çok yüksek oranda ürün elde edilir.

Türkiye'de yetiştirilen armut cinsleri
Armut cinsleri içerisinde en çok yaygın olanlar

Akça armudu: bu ağacın yapısı kuvvetli ve yarı dik gelişimi eğilimli olan sık Dallı dikenli bir yerli çeşittir özellikle İstanbul akça su veya dikenli Akça olarak bilinen bu armut türü Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir.

Tosya Armudu: bu Armutlu İtalya'da coscia ve wiliams çeşitlerinin melezlenmesi ile elde edilir. Bu ağaç türü ise yarı dik gelişir geniş bir taç oluşturur. Dallanma şeklini tıpkı ayva ağacını andırır.

Etruşka: BuArmutta yine İtalya'da melezleme yolu ile elde edilen bir armut ağacı türüdür. Bu aç da aynı şekilde geniş taç şeklinde ve yarı dik olarak gelişir. Çok erken meyve verme özelliğine sahip bu akça armudu diğer Akça armutlarına göre daha iridir.

Deveci armudu: bu almak için senin kökeni Anadolu ağaçları orta kuvvette yarı yayvan gelişen bir ağaç cinsidir. Özellikle meyveleri iri iyi bakım koşullarında çok yeri alt kısmı geniş basık boyunsuz ve çiçek çukuru derindir.

Armut cinsleri, günümüzde tarımın gelişen yapısı ile beraber, bahsettiğimiz melez türleri de eklenmiştir. Her ne kadar dünyadaki melezlenmelerden elde edilen cinsler de çok hızlı bir yayılma olsa da Türkiye'de henüz melezlenme işlemi yapılmamaktadır. Halen doğal olarak üretilen ve yetişen Armut cinsleri devamlılığını sürdürmektedir.
" } ] }