{ "title": "Armut Besin Değeri", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 12:20:55", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Armut Besin Değeri, Armut; Anavatanı Anadolu, Orta Asya ve Kafkasya olan armudun Anadolu'da ilk olarak Etiler döneminde geliştirildiği yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir. İklimi Ilıman olan bölgelerde yetişen, besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Armut ağacı, iki çelenklilerin gülgiller familyasından olup 5-10 metre yüksekliğe kadar uzanan kazık köke sahiptir. Armut ağacın da yetişen sulu tatlı ve yumuşak meyvesi ne de adını vermektedir. Meyvesi, genelde sarı ile yeşil arasında bir renk tonuna sahiptir. Yumuşak, sert, tatlı ve çekirdekleri ufak olan bir meyvedir. Şifa bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan armut, vücut için de oldukça faydalı bir meyvedir. En çok tercih edilen türleri ise Akça armut, Abete Fetel, Tosca, Williams (Bartlet), Santa Maria, Deveci, Etruska, June Beauty ve Kiefferdir. Armudun yaklaşık olarak 1000 farklı çeşidi olduğu tahmin edilmektedir.