{ "title": "Armut Besin Değeri", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 12:20:55", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Armut Besin Değeri, Armut; Anavatanı Anadolu, Orta Asya ve Kafkasya olan armudun Anadolu'da ilk olarak Etiler döneminde geliştirildiği yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir. İklimi Ilıman olan bölgelerde yetişen, besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Armut ağacı, iki çelenklilerin gülgiller familyasından olup 5-10 metre yüksekliğe kadar uzanan kazık köke sahiptir. Armut ağacın da yetişen sulu tatlı ve yumuşak meyvesi ne de adını vermektedir. Meyvesi, genelde sarı ile yeşil arasında bir renk tonuna sahiptir. Yumuşak, sert, tatlı ve çekirdekleri ufak olan bir meyvedir. Şifa bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan armut, vücut için de oldukça faydalı bir meyvedir. En çok tercih edilen türleri ise Akça armut, Abete Fetel, Tosca, Williams (Bartlet), Santa Maria, Deveci, Etruska, June Beauty ve Kiefferdir. Armudun yaklaşık olarak 1000 farklı çeşidi olduğu tahmin edilmektedir.

Tavsiye; Keyifle tüketilen meyvelerden olan armudu seçerken hafif olgunlaşmış olanları tercih etmenizdir. Açken bir adet armut yemek, sağlık açısından faydalı olduğu belirtilmektedir. Tam olgunlaşmış armutlar küçük zedelemelerde dahi hızlıca bozulan bir meyvedir. Yüzeyinde girintiler bulunan ya da zedelenmiş armutları tercih edilmemelidir. Armut serin bir ortamda ve ambalajlı bir biçimde muhafaza edilmelidir.

Faydaları; Armut altta sayacağımız faydalarından önce böbrek sağlığı için çok önemlidir, böbreklerin sağlıklı bir şekilde, düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca böbreklerdeki taşların ve kumun dökülmesine yardımcı olur. İdrar yollarındaki iltihapları tedavi eden armut, sık sık idrara çıkmanıza yardımcı olur. Bunun yanında susuzluk problemini yok eder. Yüksek tansiyonu düşürücü ve dengeleyici etkiye sahiptir. Kanı temizleyerek bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kabızlığa iyi gelir. Sinir sistemini kuvvetlendirir, Hamilelik döneminde meydana gelen mide bulantısı ve kusmaları engeller, Mafsal kireçlenmesi hastalığı olanlara ve romatizma hastalarını tedavi edicidir. Armut kalp çarpıntısını giderir, kalbi kuvvetlendirir. Nezle veya grip gibi hastalıkları çabuk atlatmanızı sağlar. Madensel tuz açısından zengin olan armut, vücudun ihtiyacı olan tuzu karşılar. Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur. Kısaca günlük beslenmenin önemli parçalarından biridir.

Armut Besin Değeri; 100 gr armut 57 kalori içerir. Armudun içeriğinde A ve C vitaminleri bulunmaktadır.

" } ] }