{ "title": "Armut Bahçesi", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-bahcesi.jpg", "date": "21.01.2024 00:59:08", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Armut Bahçesi: kurulumunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususların başında; İklim, toprak, anaç seçimi gelir.

Türkiye'de meyve üretiminin, yaklaşık beşte birini yumuşak çekirdekli meyveler; elma, armut ve ayvadır oluşturur. Bu oranın %18'i armuttur. Son yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon armut ağacından, 413 bin ton armut üretildiği tespit edilmiştir.

Armut Bahçesi İçin İklim; meyve türüne hatta çeşidine bağlı olarak, ağaın gelişmesini, verimini ve kaliteyi etkilemektedir. Armut bir ılıman iklim meyvesidir. Kış soğuğuna elmadan daha az dayanır. Armut bol güneş ve yazın sıcak yerleri sever. Çiçeklenmesi elmaya göre bir hafta,10 gün erken olduğu için ilkbahar ki donlara daha fazla çok maruz kalır. Bundan dolayı armut bahçesi için don tehlikesi olmayan yerler seçilmelidir.

Üretimi etkileyen önemli etkenlerden biri de soğuklamaya duyduğu ihtiyaçtır. Armudun kış soğuk ihtiyacı 7,2°C altında geçen, yaklaşık 1200 saattir. Bu ihtiyaç karşılanmazsa çiçeklenmesi geç ve gelişi güzel olur. Soğuk şiddetli olursa, yaprak gözü sürmez ve ağaç çıplak kalır.

Armut Bahçesi İçin Toprak; Armut toprak için çok seçici değildir. Ancak toprak derinliği, geçirgenliği, sıcak ve besin maddeleri bakımından ne kadar zengin olursa armut ağacının gelişimi de o denli iyi, meyve rekoltesi de o derecede yüksek olur. Kuru, derinliği az ve taşlı toprakta, armut meyvesi şekilsiz ve kumlu olur. Ağır ve nem oranı yüksek toprakta yetişen sofralık armudun, eti kaba ve tadı da yayvan olur. Verimli yüksek ağaçlar ve kaliteli meyveler elde etmek için armut, derin, geçirgen, sıcak, iyi drene edilmiş topraklarda olur.

Anaç Türleri; Armut bahçesi için, armudun yetiştiği toprak ve elde edilmesi düşünülen ağaç büyüklüğü için genellikle iki türlü anaç kullanılır. En fazla kullanılan anaç armut çöğürleridir. Bunlar derin toprak ister ve büyük ağaç yapar. Bodur ağaç için ise armutlar; ayva anacına aşılanır. Ayva anacı fidanı daha az derinlikte toprak ister. Ama ayva anaçları soğuklara, armut çöğürü kadar dayanıklı değildir. Ayva anacı çok fazla kireçli toprak sevmez. Daha çok sulanma ister. Bazı armut türleri ayva anacı ile uyuşamazlar. Bu durumu önlemek için, ayva ile uyuşan Beurre Hardy gibi ara çeşit anacı kullanılır.

Bahçe Dikimi; Armut çeşitleri genellikle kısmi olarak ya da tamamen kısırdır. Bundan anlaşılacağı üzere tek başlarına ürün miktarı düşük olur. Armut bahçesi kurulurken, sıhhatli ve çok ürün alabilmek için birbirini dölleyen aynı zamanlarda çiçek açabilen türler bir arada dikilmelidir. Armut Bahçesinde tozlayıcı yı en aza indirmek için dört sırada, dördüncü ağacı tozlayıcı olarak ekilebilir. Bu şekilde dikilen ağacın %6'sı tozlayıcı olur. Çeşitli türler için değişik şekiller yapılabilir. Aynı miktar sıra ya da 4 sıralı 1 sıra gibi. Azami derecede her sene sürekli ürün almak için tozlayıcı oranı% 20-50 olması gerekir.

Armut Bahçesinde Tozlayıcı Yerleşimi; İyi bir tozlanma için arıda bulundurmak gerekir. Diğer meyve çeşitlerinden farklı olarak armut çiçekleri şekeri düşük, az oranda nektar üretir. Bu nedenle armut bahçesinde, daha çok tozlayıcı çeşidi ve arı bulundurulması gerekir. Genelde, 4-5 dekar için güçlü bir arı kolonisi uygun olur. Kovanlar, çiçeklerin %15-20'si açtığı zaman bahçeye konulur, taç yaprakları dökülmesi ve ilaç yapılmadan önce kaldırılır.
" } ] }