{ "title": "Armut Ağacı", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 20:29:57", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve olan armut meyvesinin yetiştiği armut ağacı gülgillerdendir. Ana vatanı Anadolu olan bu ağacın 20 türü bulunur ve 2.000'e yakın çeşidi vardır. Parçasız sade şeklinde yeşil yapraklarının kenar kısımları oldukça ince dişlidir ve ilkbahar mevsiminde erken beyaz renkli açan çiçekleri yabani gülü andırır. Genellikle iki evcikli yani erkek ve dişi çiçek olarak ayrı ayrı çiçek açan ağaçların yazlık meyveleri, haziran sonlarına doğru kışlık meyveleri ise ekim-kasım aylarında toplanır. Armut ağacının meyveleri taze olarak yenilebileceği gibi reçel, marmelat, tatlı, meyve suyu, rakı ve likör yapımında da kullanılır. Bu ağacın kırmızı renkli odunu ise kolay işlenebilmesi ve iyi cila tutması nedeniyle marangozluk işlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her ilde yetiştirilen armut ağaçları, dünyanın en önemli meyve ağaçları arasında yer alır ve tepeye doğru genişleyen ve olgunluğa eriştiğinde 13 m ye kadar ulaşan boylarıyla elma ağaçlarından daha uzundur.