{ "title": "Armut Ağacı Çiçeği", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-agaci-cicegi.JPG", "date": "21.01.2024 08:35:22", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Armut Ağacı Çiçeği; Armut ağacı gülgillerdendir. Armut ağacı çiçeğinin ana vatanı Anadolu'dur. Armut ağacı çiçeğinin Anadolu'da yetişen yaklaşık yirmi çeşidi vardır. Armut ağacı çiçeğinin dünya genelinde yaklaşık iki bin çeşidi vardır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Armut ağacının boyu yaklaşık sekiz metreye kadar uzayabilmektedir. Armut ağacının yaprakları yeşil, kenarları ince dişli ve parçasızdır. Armut ağacı çiçekleri ilkbaharda açar. Armut ağacı çiçeği güle benzer. Armut ağacı çiçeğinin hem dişisi hem de erkeği vardır. Bazı armut ağaçları çiçeklerinde tozlaşma olmadan (Erjek organının başındaki polenlerin dişi organının dişicik teoesine taşınmasıdır.) meyve tutar. Tozlaşma olmadan tutan meyveler çekirdeksiz olur. Armut ağacı çekirdekleri ile çoğaltılmaktadır. Filizlenen armut ağacına istenen armut çeşidi aşılanabilir. Derinliği az olan topraklarda kısa boylu armut ağacı yetiştirilir. Kısa Boylu armut ağacı için ayva filizine istenilen armut ağacı aşılanabilir. Armut ağacı soğuğa dayanıksızdır ve bol su ister. Armut ağacı ılıman iklimi sever. Soğuğa dayanıklı cinsleri vardır. Fakat zaman bu cinslerde ilkbahardaki don olaylarından etkilenir. Armut ağacı genelde kireçsiz olan her toprakta yetişmektedir. Fakat yine de en sevdiği toprak çeşidi derin, geçirgen, sıcak ve organik maddelerce zengin topraklardır.

Armut ağacı özen isteyen bir ağaçtır. Yılda en az iki kez sulanmalıdır. Yılda en az iki kez dibi çapalanmalı ve yabani otlardan temizlenmelidir. Toprağı havalandırılmalı ve nemin, sıcaklığın toprağa geçmesi sağlanmalıdır. Sonbahardaki havalandırma aralık ayında, ilkbahardaki havalandırma da mart ayında yapılmalıdır. Armut ağacı susuz bırakılmamalıdır. Susuz kalır ise meyveler küçük kalır ve verim düşük olur. Armut ağacı aşısı kendi gıdanın yapılmış ise yirmi beş günde, ayva ağacına aşılanmış ise yirmi beş günde sulanmalıdır. Her yıl fenni gübre ile üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi ile gübrelenmelidir. Armutların meyvesinin iri olmasını istiyorsanız her salkımda beş, altı olan armut sayısını dörtte, beşe düşürün.

Armut Ağacı Budamalar
Yaz armutları Haziran'ın sonunda, kış armutları ise Ekim'in sonunda veya Kasım'ın ortasında hasat edilir. Armut ağacı dikildikten dört ile yedi yıl sonra meyve vermeye başlar. Armut ağacının ömrü ortalama elli ile yetmiş beş yıl arasıdır.

Armut Ağacı Çeşitleri

Badem yapraklı armut, Huş yapraklı armut, Beyaz armut, Avrupa armudu, Cezayir armudu, Kar armudu, Afgan armudu, Söğüt yapraklı armut, Ahlat armudu.

Türkiye'de Yetişen Armut Çeşitleri
" } ] }