{ "title": "Armut Ağacı Budaması", "image": "https://www.armut.gen.tr/images/armut-agaci-budamasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Armut ağacı budaması, daha iyi verim alınması amacıyla yapılır. Ülkemizde armut yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Daha kaliteli ve daha fazla ürün alınması için toprağın işlenmesi, sulaması, gübrelenmesi, zararlılarla mücadele edilmesinin yanında her sene armut ağacı budaması da yapılmalıdır.

Armut ağacı budaması yapılmazsa
Bu etkiler yüzünden armut ağacı budaması meyvecilik alanında karlılığın artmasını sağlamak için alınması gereken önlemler arasındadır.

Armut ağacı budaması neden yapılır?

Armut ağacı budaması diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi dala kesme, dal seyreltme, dal eğme, dal açılarında genişletme, uç alma ya da dal açılarının daraltılması için yapılan bir işlemdir. Bunun yapılması aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır;
Armut ağaçlarına istenen şeklin verilmesi için.
Armut ağacı budaması ne zaman yapılır?

Budama işlemi armut ağaçlarında genellikle kışın dinlenme sürecinde ve havaların fazla soğuk olmadığı dönemde yapılır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde kışın fazla soğuk geçmediğinden sonbaharda armut ağaçlarının yapraklarını dökmesiyle birlikte budama yapılır. Bu süreç kışın sonuna doğru ağaçların uyanmasına kadar sürer.

Armut ağacı budaması ağaçlarda daha kaliteli çiçek açmasını, meyve verimini direkt olarak etkiler. Bahçelere genç armut fidanları taçsız şekilde düz fidan şeklinde dikilmektedir. İlk dönemlerde fidanın gövdesinden çıkacak yan dallar ellenmez. Bu süreçte kök boğazından çıkacak sürgünler alınır. Armut ağaçlarının alçak boyda, kısa dallı olması daha erken ve fazla meyve alınmasında etkilidir.

Armut ağaçlarında gençleştirme budaması yeniden güçlü sürgünler alınmasını sağlar ve ağaçlarda yeni taç oluşması için yapılır. Bu verimi tekrar arttırır ve meyve kalitesi yükselir. Yaşlanmış ve ömrü dolmaya başlamış armut ağacı budaması yapılmaz. Gençleştirme için armut ağacının budamaya dayanıklı olması gerekir. Budamada ilk kuruyan, sıklaşan ve birbiri üzerine binen dallar kesilir. Diğer dallarda kısaltma yapılır ve ağaçta tacın küçülmesi sağlanarak yeniden sürgün alınması mümkün olur. Bazı armut ağaçlarında budamayla çift kat taç oluşur. Bu ağaçlardaki üst taç atılır, zayıflayan alttaki taç dalları da kısa budamayla daha güçlü ve dengeli tacın oluşması sağlanır. Armut ağacında düzgün taç oluşunca, toprak işlemesiyle, sulama ve gübrelemeyle ağacın yeniden dallanması sağlanır.
" } ] }