Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Armut Dikimi

Armut Dikimi

Armut Dikimi, Türkiye'de toplam meyve üretiminin yüzde 18'ini oluşturan armut meyvesi, Dünya'da ABD, Japonya, İspanya, Fransa ve Almanya ülkelerinden sonra en fazla Türkiye'de yetişmektedir. Ilıman bir iklimin meyvesi olan armut, kış soğuklarına diğer çekirdekli meyvelere göre daha az dayanmaktadır. Türkiye'de yılda yaklaşık 413 bin ton armut üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Ayrıca sert bir yapısı bulunduğu için armut ağacının dunu mobilya sektöründe kullanılmaktadır.

İklim isteği


Ilıman iklimlerde yetişen armut, fazla soğuklarda yetiştirilememektedir. Yazları bol sıcak ve güneşli iklimi tercih ederler. Soğuklara -30 dereceye kadar dayanabilme gücü vardır. Çiçeklenmesi erken olduğu için ilkbahar donlarına maruz kalırlar. Bu yüzden armut dikiminde don olaylarının olmadığı iklimler tercih edilmelidir. Havanın nemini ise pek dikkate almaz. Armut olgunlaşma evresinde ise kuru bir havayı tercih eder. Ayrıca kış soğuklama ihtiyacından dolayı armut dikimi sınırlandırılmıştır. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme gecikmektedir. Eğer şiddetli olursa ağacın çıplak kalmasına neden olur.

Toprak isteği


Toprak bakımından fazla seçici olmaya bu meyve, toprağın sıcak ve geçirgen olması halinde oldukça verimli olabilmektedir. Ağır ve nemli topraklarda yetişirse armut eti yayvan bir hal alır. Taşlı ve az derin topraklarda yetişince az verim vermektedirler. Ayrıca toprak işlemesi ile su kaybı ve erozyon önlenir. Toprak için geçici örtüler kullanılır.

Anaçlar


Armut dikiminde armut tohumlarının çoğaltılması fazla heterozigot olmasından dolayı mümkün değildir. Bu nedenle çoğaltım işlemi için aşılı fidanlar kullanılmaktadır. Anaçlar içinde en yaygın kullanılan armut çöğürü olarak bilinmektedir. Bunlar derin toprak ister ve büyük ağaçlar oluşturur. Bodur armut ağacı için ise ayva anacı kullanılır. Ancak ayva anacı armut çöğürüne göre soğuk havalara daha az dayanaklıdır. Ayrıca kireçli toprakları sevmez ve çok sulamaya ihtiyacı vardır.

Sulama

İklim ve toprak şekillerine göre değişmekle birlikte Mayıs ayından Eylül ayına kadar sulama devam eder. Ağaç isteğine göre 10-20 günde bir sulama yapılabilir. Ayrıca sulamada damlama sisteminin kullanılması hem verimi artırdığı için hem de az su kullanımını sağladığı için daha faydalıdır.

Gübreleme

Armut meyvesi için azot, potasyum ve fosfor çok önemli elementler olmasıyla birlikte armudun verimliliği ve gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Ahır gübresi hem bu elementleri barındıran hem de toprağın fiziksel özelliklerini düzelten bir gübre olması nedeniyle armut dikiminde kullanımı uygundur. 3 yılda bir defa verilmek üzere dekara 3-4 ton ahır gübresi atılır ve ton başına 15 kilogram süper süper fosfat katılır. Bunun yanında her yıl Şubat ve Mart ayları olmak üzere 250-300 gram saf azotlu gübre de verilebilir.

Hasat

Hasadı elle yapılan bu meyve, sapları ile kopartılarak astarlı sepetler içerisine zarar vermeden konur. Yazlık armutlarda hasat, sabah erkenden yapılırken kışlık dikimlerde ise meyvenin üzerindeki çiğ kuruduktan sonra yapılmaktadır. Hasat işlemi 3 kez tekrarlanmalıdır. Armut dikiminde hasat olgunluğuna erişmiş meyveler, meyvenin kabuğunun taban rengine, meyve eti sertliğine, meyvenin daldan ayrılma durumlarına göre belirlenebilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 22:24:40
Armut Dikimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Armut Dikimi Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Armut Dikimi"
Armut fidesinin dikim ayları
Aydın Bilgin . 21.02.2018
CEVAP YAZ
Armut Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilde...
Deveci Armudu
Deveci Armudu
Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konusunda düşündürür, fakat tat olarak armut çeşitleri arasında en lezzetli ve şekerli olandır. Deveci armudu...
Armut Cinsleri
Armut Cinsleri
Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Ar...
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz 3 armut cinsi yaygındır. İnsan oğlu armudu taş devrinden bu yana tükettiği tahmin edilmektedir. A...
Naşi Armut
Naşi Armut
Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. ...
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyvelerden biridir. Armut kilo vermek isteyenler için oldukça sık kullanılır. Armudun kalorisi di...
Armut İshal Yaparmı
Armut İshal Yaparmı
Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezlenme yöntemi kullanılarak daha çok çeşidi elde edilmektedir. İçeriğinde A, B ve C vitaminleri ile K...
Ankara Armudu
Ankara Armudu
Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları da tam...
Armut Suyu
Armut Suyu
Armut suyu, özellikle cilt bakımında cildin canlanması ve yenilenmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca sağlık anlamında da etkisi büyüktür.Armut Suyu Faydaları Nelerdir?Kan basıncını dengeler,İçeriğinde antioksidan ve antikanserojen maddeler bulunur,Armu...
Santa Maria Armut
Santa Maria Armut
Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ...
Japon Armudu
Japon Armudu
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun s...
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için hamilelik dönemimde bolca tüketilebilir. Gebelikte armudun faydaları saymakla bitmez. Armudu me...

 

Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
1 Armut Kaç Kalori?
Armut İshal Yaparmı
Ankara Armudu
Armut Suyu
Santa Maria Armut
Japon Armudu
Gebelikte Armutun Faydaları
Armut Yetiştiriciliği
Elma Armut Kurusu
Yabani Armut
Akça Armut
Armut Ağacı
Armut Yaprağı
Etruşka Armut
Armut
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır
Armut Ağacı Bakımı
Armut Budama
Armut Çekirdeği
Armut Ağacı Çiçeği
Armut Türleri
Armut Domates
Armut Ağacı Budaması
Armut Rengi
Armut Dikimi
Popüler İçerik
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeks...
Elma Armut Kurusu
Elma Armut Kurusu
Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler...
Yabani Armut
Yabani Armut
Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidi...
Akça Armut
Akça Armut
Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen...
Armut Ağacı
Armut Ağacı
Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve ...
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde  %15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminle...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024